Träbåtsfestivalen i Skärhamn – 6-8 Juli 2018

När den årliga träbåtsfestivalen intar Skärhamn är det till ljudet av tändkulemotorer och doften av tjära, hampa och trä.Under helgen den 6-8 juli lockas besökare till hamnens båtar, bryggliv, marknad, musik och aktiviteter. Dagar för såväl den inbitne träbåtsentusiasten som familjen. Nytt för i år är utökat program, personfärja i hamnen och bilfritt promenadstråk.

Träbåtsfestivalen har arrangerats av Västkustens Träbåtsförening i 21 år. De senaste elva åren har festivalen fått sitt hjärterum i Skärhamn, och årets upplaga äger rum 6-8 juli.

– Det är en perfekt hamn, välvillig kommun och intresserade företagare, säger Theodor Johansson från Västkustens Träbåtsförening och en av projektledarna bakom årets festival, som har förstärkts med Karolina Neary, evenemangsansvarig från Södra Bohuslän Turism.

Syftet med festivalen är att sprida det gedigna hantverket kring träbåtar, dess historiska betydelse och kunskapen kring hur de ska skötas. Ett eldorado för träbåtsfantasten som också får tillfälle att träffa andra likasinnade, utbyta erfarenheter och knyta kontakter. Drygt 75 båtar från olika håll i Norden glider in i hamnen under fredagen. En armada av olika båtmodeller, formspråk och utformning, där syns jullar, snipor, ekar, kosterbåtar, motorseglare, segelbåtar och så vidare.

Skärhamns gästhamn är en utmärkt plats för träbåtsfestivalen, med sin närhet till centrum, läig hästskoformad hamn, och samtidigt en historisk plats, präglad av lokalt fiske och fraktnäring. Genom tiderna har här varit en sjudande hamn med träbåtar för frakt och fiske.

Festivalen startar under fredagen den 6 juli, i år med en publik tillställning kring båtarnas ankomst i hamnen, och i scentältet i södra hamnen är det uppträdande både fredag och lördag kväll.

Nytt för i år är att södra hamnen stängs av för biltrafik, vilket ger ett lugnare och tryggare promenadstråk för besökarna kring hamnen. Träbåtsfärjan går i skytteltrafik mellan torget och Tjörns segelsällskaps klubbhus vid södra hamnen och erbjuder en extra upplevelse att få se alla båtarna längs kajer och bryggor utifrån inloppet. Utöver själva båtutställningen, blir det musikunderhållning på olika scener, hantverksgata och marknad med marina produkter, utställning av veteranbilar och prova på-aktiviteter för hela familjen.

När träbåtsfestivalen kommer till Skärhamn för tolfte gången den 6-8 juli, blir det en folkfest som lockar båtentusiaster, familjer, turister och bofasta. Med träbåtsnostalgi och hantverkskraft kring båtarna med dofter från förr. Med musik i den ljumma skymningen, aktiviteter, båtutställning och sjudande bryggliv. En festival mitt i västkustens hjärtplats.

Några av våra favorit

bilder från tidigare år: