Besök hos CYS, Classic Yachtservice, i grundsund

Cirka 25 medlemmar och medföljare samlades på kvällen den 15 november hos i Jesper Wilens trivsamma och trädoftande verkstad i Grundsund. Vägen dit var kolmörk, smal och slingrande och det var inte utan att man funderade på hur någon båt större än en kanot kunnat levereras via landvägen till eller från varvet. Men detta har skett enligt Jesper, även om havet förstås är den naturligaste vägen. Jesper berättade om livet som båtbyggare och båtunderhållare på ett underfundigt och underhållande (!) sätt. Just nu har han inget pågående nybygge men däremot ett antal intressanta vinterförvarings och reparationsobjekt. Vi fick ändå se prov på den teknik med vilken Jesper byggt bl a en White 23, en vacker dagseglare med centerbord ritad av amerikanen Joel White. Den byggdes i ribbkravell med skålade cederlister och med två diagonala fanerlager ytterst. Allt limmat med epoxi.

Som kontrast berättade Jesper också om bygget av en ny Stjärnbåt exakt enligt ursprungliga specifikation med helt traditionella byggtekniker och material. Jesper visade också prover på Extream Coat, en ytbehandling som han säljer och som är extremt elastisk och följsam.

Efter ett antal år i verkstaden som ende anställd har Jesper nu en halvtidsanställning på en lokal snickeriverkstad som gör mer rätvinkliga och upprepade produkter än båtvärlden någonsin kan erbjuda, nämligen fönster och dörrar. På en båt kan sällan ens samma detalj på styrbords och babords sida göras likadana (eller som spegelvända kopior) utan måste mödosamt utformas helt individuellt.

Båda snickerivärldarna har sin charm och Jesper uppskattar särskilt att det finns arbetskamrater att tala med. ”Man får inga vidare svar när man frågar sig själv”. VTF tackar Jesper för tid och engagemang! 

Text: Jonas Bild: Mats Hylander & Bengt- Arne Runnerström