Besök hos båtrenoverare Hans-Olov Handmark 17/10 

Utetermometern visade på +15 grader denna vackra oktoberkväll när vi, 25 intresserade medlemmar, besökte Hans-Olov Handmark i Lundens industriområde, Henån, för höstens första studiebesök. Hans-Olov är utbildad möbelsnickare men har inte jobbat som sådan. Det blev båtar från start. Vi fick höra historien om hans första båt, en internationell 5:a, på vilken i stort sett alla hans renoveringsbemödanden gick snett. Detta hände i slutet på 70-talet men efter det, säger Hans-Olov på sitt lågmälda sätt, har alla renoveringar fungerat bra. På kvällens program stod limning med epoxi, återanvändning av trä och samarbete med kunden i renoveringsarbetet.

Innan kaffet fick vi en demonstration av blandning av epoxi med slipdamm och filler för att limma och fylla sprickor och hål. Med enkla medel (diskade mjölkkartonger, träpinnar och plastfilm) och högt säkerhetstänk (epoxi är starkt allergiframkallande i flytande form) visades hur det praktiska arbetet går till.

Hur bra resultatet kan bli kan vi konstatera på andungen Trift, där Hans-Olov med epoxibehandling och återanvändning av de flesta trädetaljer återskapat båten till ”bättre än nyskick”.

Nästa objekt att studera var en P28, ett exempel på hur Hans-Olov jobbar tillsammans med ägarna. Vi tittade speciellt på relingslisten som tagits bort och återmonterats (epoxilimmats) för att stoppa fuktvandringen underifrån.

Ett annat exempel på kundsamarbete är snipan Levina, där Hans-
Olov förra året renoverade däckkonstruktionen tillsammans med vår
ordförande Anders Lidqvist.

En detalj. För att undvika att skruva en träskruv i trätt varje år vid montering av beslag, visade Hans-Olov hur man limmar in 
kupolmuttrar i ett epoxyfyllt ”hål”. Skruvar med maskingängad skruv
istället och bevarar träytan utan risk för fuktinträngning och lacksläppning. 

Tack Hans-Olov och alla deltagare för ett intressant besök.

/Calle Rydström, sekreterare