Träbåtsfestivalen i Skärhamn, 5-7 Juli 2024.

Notera att denna sida inte uppdateras automatiskt, det är alltså helt normalt att det tar upp till ett par dagar innan din anmälan syns på denna sida.


27 – ESTLAND

Anders och Lars Gustafsson från Västra Frölunda kommer med sin ”Estland”, en bohusjulle på 28 fot som är ruffad och med inbyggd styrhytt i aktern. Hon är byggd av Gösta Johansson i Kungsviken. Båten beställdes år 1978 av Ingemar Ask i Lysekil och levererades till pingst 1979. Skrovet är enepinnat och gjort av ek på ek, och däck, styrhytt och durk är gjort av teak. Skrovet är även kopparförhydrat fram till nollspantet. Motorn är den ursprungliga Sabbdieseln vid namn 2J (30 hk) med backslag och reversibel propeller. Estland är riggad med mast och bom och en stödfock – och även dörjestänger! Efter 44 år i Ingemar Asks ägo övertogs Estland hösten 2023 av bröderna Anders och Lars Gustafsson och hon har fortsatt ha Lysekil som hemmahamn.Välkomna!


26 – MASCOT

Denna båt känner vi så väl igen på vår festival, eftersom den varit med i samtliga år hos oss. Vad vore festivalen utan Mascot? Ägaren Nils-Erik Holmström från Mollösund skriver att denna charmiga snipa byggdes år 1953 av Arvid Berntsson på Sibräcka, Tjörn. Den har måtten 7,5 x 2,5 meter. Nils-Eriks far, Nils Holmström, köpte båten år 1956. År 1973 byttes den 15 hk stora Albin bensinmotorn ut till en Penta diesel på 36 hk.

Båten och jag har glädjande nog lyckats vara med på samtliga träbåtsfestivaler – med början i Nötesund.

Välkomna tillbaka! 


25 – LYNAESJOLLE

Denna lilla jolle ägs av Sören Johansson på Klädesholmen, och det är ännu ett bygge av Thore Berntsson från Mellan-Restad, byggd 1993. Denna gången är det en liten skönhet på 3,75 x 1,5 meter med en segelyta på 4 kvadratmeter latinsegel som är väldigt ovanligt i Sverige. Båtmodellen kallad Lynäsjolle är en traditionell rodd / segeljolle från Lynäs i Danmark, från början utvecklad för fiske i Roskildefjorden. Detta exemplar är byggt i ek. Det började med att båtbyggaren Thore Berntsson var på Bassholmen och såg en liten lynäsjolle på 3 meter, och tyckte den var så fin att han sökte fram ritningar på båtmodellen från Köpenhamn, och bestämde sig för att bygga en till sig själv. Han har sedan haft den utställd i Skanska-skrapan i Göteborg under många år och numera vårdas och används den på Klädesholmen av Sören Johansson. Välkommen till festivalen! 


24 – KAPRIFOL

Roland Perssons vackra bygge vid namn Kaprifol gästar oss även denna sommar! Denna snipa/motorseglare är byggd år 1968 i Henån och hon drivs av en Volvo Penta D2-55 när hon inte går för segel. Calle och Margareta Rydström skriver så här: 

För 21 år sedan, våren 2003, hittade vi båten vi ville ha i ett skjul på Rönnäng. Vi döpte henne till Kaprifol efter Bohusläns landskapsblomma. Vi blev ägare nr 2 och började genast att renovera och restaurera. Underhållet hade varit dåligt åren innan vi köpte henne, och första sjösättningen blev våt från alla håll. Men det fanns potential! Målsättningen var att hon skulle i sjön varje år och att vi skulle kunna semestra med henne. Och det har vi gjort, mycket jobb och mycket glädje året runt!  Numera är besättningen utökad med 4 matroser mellan 2 och 5 år, då är det skönt med en stadig båt med rejäl brädgång! Årets festival blir nr 17 för Kaprifol.Knacka gärna på så berättar vi mer.


23 – KAJSA

En Fantasi 30 från 1967 vid namn Kajsa dyker också upp. Denna är byggd i Källviken av Bröderna Jacobson. Den drivs av segel samt en motor vid namn Volvo Penta D1-30. Segelytan är 40 kvadratmeter och måtten på båten är 9,25 x 2,75. Ägare till denna segelbåt är Kjell Magnusson  från Göteborg som skriver att han är tredje ägaren och har haft båten sedan 1999. Hjärtligt välkomna till festivalen!


22 – COURAGE

Martin Henricson från Örby kommer med sin traditionsbåt vid namn Courage, byggd 1982 på Vindövarvet. Båten är 10,5 meter lång och 3,33 meter bred, och drivs förutom segel av en Lombardini diesel. Martin beskriver sin Vindö så här:

Vindö 45 lanserades 1981 som en ersättare för Vindö 40 och Vindö 50. Vi köpte båten 2004 och blev tredje ägare till båten. Båten har registreringsnummer 2.
Vår hemmahamn är Vallda Sandö strax söder om Särö. Vi har seglat båten längs vår västra kust från Öresund till Koster. Med åren är inte längden på seglatserna det väsentliga utan vi njuter av en bra bobåt som ger oss möjlighet att njuta av vår fantastiska skärgård. År 2016 bytte vi ut originalmotorn Yanmar 3HM till en Lombardini på 40 hkr. Samma år fick båten nya segel av märket Ullman Sails, levererade av Tjörns segelmakeri AB. År 2019 byttes teakdäcket ut och senare har vi även lagt ny teak på rufftaket.
Vi har även utrustat båten med solceller på 105 W.


21 – CARMENSITA

Det kommer även en rejäl motorseglare till festivalen, med sin ägare Dag-Egil Sletholt från Oslo. Carmensita är byggd år 1926 i Risør och hette från början ”ELLWE”.  Historiken är intressant, så här skriver ägaren:  

Den var 40,2 fot lång och 15,1 fot bred ifølge målingsbevis fra 1935, og blev brukt som en ”reisende båt”. Navnet Ellwe er fra den svenske semidieselmotoren av samme navn. Båten blev senere forlenget og brukt som fiskefartøy, hvalskute og fraktefartøy.  År 1949 var den 52,3 fot lang. Båten blev ombygget til fritidsfartøy/motorseiler etter at den gikk ut av sitt yrkesaktive liv ungefär år 1985. Den blev døpt till Carmensita i mai 1990 og har krysset Atlanthavet 8 gånger till och från Karibien.

Motorn är en Scania DS8 på 200hk, vikten är på stöddiga 50 ton och hon har en segelyta på cirka 200 kvadratmeter. 


20 – VINGEN 10

Mikael Söderholm kommer seglande till festivalen i sin nätta Ljungströmare vid namn Vingen 10. Ingenjör Ljungström skapade segelbåtar efter för tiden helt nya idéer. Rullsegel, cirkelbågsskrov och negativt språng. Och så klart blev han hårt kritiserad av de fina samtidsseglarna. Men kul båtar blev det, lättseglade, snabba och säkra! Denna nätta segelbåt är 6,66 meter lång och är byggd 1946 i Fiskebäckskil.  Vingen 10 är en prototyp inför Ljungströms eget flaggskepp, den stora Vingen 12. Hemmahamnen är sedan 2010 Rågårdsvik på Skaftö. Välkomna åter!


19 – MOR ULLA 2

Johnny och Christina på Lilla Kålviks Båtbyggeri vid Hälleviksstrand levererade denna skönhet år 2021 till ägaren Håkan Wersäll. Det är en gaffelriggad snipa med toppsegel, och snipan har måtten 6 x 2 meter. Motorn är en Volvo Penta MD2 och hon har cirka 10 kvadratmeter segelyta. Håkan beskriver sin båt så här: ”Välseglande trygg familjesnipa byggd för en seglare som vill komma fram men inte har någon brådska, utan njuter av färden.” 


18 – ZARITZA III

En annan person som dyker upp även i år är Øystein från Norge med sin segelbåt ZARITZA III som är på 14 fot och av typen Lowell Gardner Skiff/Sail Androw. Båten är byggd privat på Nord Vestlandet i Norge i 2001. Konstruktören var John Gardner i USA. ZARITZA blev köpt av nuvarande ägare Øystein Johannesen hösten 2020 som skriver att den är oljebetsad brun och lackad med Owatrol. Numera utrustad med en elektrisk påhängsmotor vid namn Minn Kota, nedsänkbar köl, storsegel och fock. Den nedsänkbara kölen och segeltypen har ändrats av nuvarande ägare och däcket framför masten är byggt av en båtbyggare i Mandal.  Välkommen åter till oss!


17 – RABELLE

RABELLE, en Furuholmare,är byggd 1953 på Helle i Arendal i Norge. Rabelle är en av de båtar hos oss på Träbåtsfestivalen som haft sin ägare allra längst för Ingar Lunde från Skjeberg i Norge har nämligen ägt henne i hela 41 år! Hon mäter 10,7 x 3,3m. och väger 7,5 ton. Ingar har beskrivit båten så här:

Vi har brukt båten mye både på Svenskekysten og Norskekysten. Blant annet har vi vært 2 turer i Stockholm hvor vi er medlem av MYS. Det spesielle med båten er rorsystemet  Kitchen Rudder som brukes både til reversering, fartregulering og manøvrering. Båten er bygd i 32mm furu, spant og köl i ek. Ovrebygget er i mahogny og origonpine. Båten er litt modifisert pga komfort og brukervennlighet. Det meste er originalt fra 1953. Vi er 5 ägare av båten. Hjemmehavn er Høysand i Skjeberg Østfold 


16 – REGINA

Ett unikt tillfälle då en gondol kommer på träbåtsfestivalen, med ägare Vincent Rigo från Stenungsund. Regina är byggd år 2000 i Venedig. Hon är 10,85 lång och 1,46 bred. Detta är den enda fungerande venetianska gondolen i Norden och båttypen har ca 1000 år på nacken vilket gör den historisk och väldigt unik för Sverige då det inte finns någon annan gondol som är i bruk här. Båten ligger nu i Stenungsund men ska till sommaren ligga i kanalerna i Göteborg.


15 – VICTORIA

Erik Amlie Wahlström får dela på sin besättning i år då han också dyker upp med sin andra båt Victoria, en K38 koster som båtbyggare Tore Larsson och sonen Ante byggde under åren 1988/89 och sjösatte sommaren 1989. Hon är 8,40 meter lång och 2,6 meter bred och har en segelyta om 38 kvadratmeter. Detta var nr 7, och den sista av de större kostrar som de byggde. Tore var fyllda 80 år när Victoria sjösattes. Hon är byggd i mahogny, ask och ek, med teakdäck och en köl av järn. Mast och bom är byggt i oregon pine. Erik skriver vidare:

Victoria har nytt storsegel från Lyngör Seilmakeri på Lyngör i Norge. Ny motor blev installerad sommaren 2023, nya dynor invändigt 2022. Hon är under renovering och överbyggnad samt skada i fören står på tur. Samt att däcket skall nåtas om samt pluggas på nytt. Min far o Allan Axelsson köpte henne i början på 90 talet, hon såldes till min mors kusin ca 2001, jag köpte tillbaka henne 2020/21. Renovering pågår.


14 – HJÖRDIS

Vår andra Hjördis på festivalen är en vacker Chris Craft Capri replica, med måtten 5,93 x 1,9 meter. Denna vackra skapelse byggdes år 2005 på Lunds Båtbyggeri i Kråksjö i Småland. Hon drivs av en Mercruiser V8 på 265 hk. Förra ägaren Karl-Henrik Sundström köpte båten 2012 av Stig Johansson. Han hade börjat att bygga båten i sitt hus i Kråksjö, Småland, men kom efter ett tag på att han behövde professionell hjälp och kontaktade båtbyggaren söder om Kalmar. När båten var färdig byggd så tyckte Stig inte det var lika roligt längre och kontaktade Karl-Henrik, varpå han köpte båten.  De första åren låg båten på Lidingö-varvet och har blivit servad varje år och legat inomhus. Sedan år 2017 låg hon i Dyvik. Ägaren Erik Amlie Wahlström köpte henne hösten 2023, och hon ska förgylla hans båtliv i Sverige & i Norge. Hjördis är en unik svensk Chris Chraft replica, som man kan beskåda i Skärhamn på Träbåtsfestivalen 2024. 


13 – LOLLO

Ytterligare en Storebro, denna gång en Storö 34 med måtten 11,10 x 3,20 meter. LOLLO är byggd 1968 och har byggnummer 1471. Det är Kjell och Ellen Jacobsen från Oslo som är de lyckliga ägarna till denna, och de skriver i sin anmälan till oss att:

Navnet er ”LOLLO” og hun har muligens hatt dette namnet hele sitt liv.”LOLLO” ble levererad som ny til en Tunbjörk fra forhandler i Stockholm i 1968. Neste eier var Roy Lothe. Båten ble i 2004 solgt til norske Børre Goplen i Halden som hade båten i Strömstad i Sverige i 15 år innan hun ble solgt til oss, nåværende eiere, Ellen og Kjell Jacobsen. Vi importerte henne til Norge i 2019. Båten har 2 stk. Volvo Penta Motorer på 124 HK hver som gir en toppfart på ca. 18 knop. Det er 6 sengeplasser ombord og alle fasiliteter for ferieturer.


12 – GULLEFJUN

Båtbyggare Thore Berntsson från Mellan-Restad utanför Kungälv dyker upp med sin egenhändigt (väl)byggda Gullefjun från 1987. Denna båt är en stor enepinnad julle, ek på ek, 10,35 x 3,97m och väger 8,5 ton. Motorn är en Volvo Penta MD47.
Renoveringslogg:
Vintern 2013–14 renskrapat skrov, nytt överbygge i samma form som originalet men i nytt material, nytt däck.
Vintern 2014–15 gjordes ny durk och teak i sittbrunnen.
Vintern 2016–17 gjordes nytt pentry, ny styrplats, ny nergångstrappa till ruff, nytt bord i styrhytten.
Vintern 2017–18 rengjord i botten in- och utvändigt, motor urlyft och rengjord/målad.

Välkommen tillbaka till Skärhamn!


11 – SOLBRIS II

Steinar Bredesen från Sandefjord i Norge anmäler sin Solbris II som är en plattgatter från år 1963. Denna skönhet är byggd av Kjell Hunvik och hon har en längd på 13,1 meter och bredd på 3,4 meter. Båtens 12 ton drivs framåt (kanske även bakåt) av en Perkins på 360 hk. Steinar återkommer med historiken.


10 – EMILY

EMILY är en oerhört vacker och minutiöst renoverad Storebro Royal Cruiser III helt i mahogny och med en längd på 30 fot. Ägare är Bente-Lill och Åge Antonsen från Sandefjord. Ägarna skriver så här:

Vår EMILY ble levert ny til W. Nordlund den 13. mai 1966 i Stockholm. Båten kom til Norge før årtusenskifte, og andre eier i Norge startet renovering. De tok ut motorer og innredning og pusset ned skroget. Så stannade renoveringen av og båten ble lagret i 18 år. Nåværende eier kjøpte båten i desember 2018 for en symbolsk sum og restaurering ble påbegynt høsten 2019. Allerede 2020 var båten på vannet etter 18 år på land.  Vår EMILY har etter hvert fått nye motorer (2 x Volvo TAMD 30, på 110 hk styck) og inredning er utbedret. Nytt dekk i 2023 og for 2024 oppgraderte seter og en ”Facelift” under dekk. Båten er nå ferdig restaurert.

Välkomna åter till Skärhamn!


9 – ALBATROSS

En klassisk gaffelriggad koster med skrov av fura och ek, med byggår 1936, blir vår anmälda nummer 9. Ägare Erik Henningsson skriver:

Vi har ägt Albatross i 19 år och seglar henne flitigt varje sommar. Under tiden har Albatross renoverats löpande. Första året inredde vi ruffen. Några år senare hjälpte Sven Johansson i Gerlesborg oss att bygga en ny rigg och installera motor. Vintern 2020-2021 var det dags för den stora renoveringen. Båt-Jonas i Henån och Tom Hemraeus från Koster genomförde jobbet med glans. De bytte kölplanka, alla kölstockar, stävarna och samborden och hon fick även en längre ruff. Därefter var det dags för nya däcksbalkar och nytt däck i teak och mahogny på dubbla lager björkplywood. Sedan blev det nytt rufftak i teak och mahogny. Slutligen blev det en ny sittbrunnsinredning i mahogny. Givetvis har katten Trissan varit med ifrån början och följt arbetet noga.


8 – SVANEN

SVANEN brukar komma graciöst åkande till oss ända från Norge, så även i år! Hon är en 35 fots plattgatter byggd av träbåtsbyggaren Berg Olsen i Tønsberg år 1950-1951. Svanen har byggnummer 399 och är konstruerad av Richard G. Furuholmen. Svanen var från början byggd som en representationsbåt för valfångstrederiet A.C.Olsen i Sandefjord. Ägaren Terje beskriver:

Båten hadde da aktercabin og motoren lå midtskips. Med hjelp av konstruktør R.G Furuholmen ble aktercabinen borttagen og motor/gir ble placerad i aktern. Dermed ble det meget god plass midtskips.  I dag sitter det en 200hk Volvo penta med vinkelgir. Vi ägare Henning og Terje har lagt ned en mengde arbeidstimer i Svanen for å få henne tilbake til fordums prakt og skjønnhet.  Vi never blant annet nye dekk akter og front, ny köl og innvendig restaurering skedde under år 2023 samt även nytt pentry för år 2024.

Välkomna åter till Skärhamn!


7 – JAMBO

JAMBO är en så kallad ”¼- tonnare”, som byggdes av Hans och Ingrid Göthberg under två år och 2 dagar mellan åren 1972-1974 på Notuddsvarvet i Västerås. Måtten på båten är 7,95 x 2,74, hon drivs av en aktersnurra samt segel med en segelyta på 35 kvm.  Hans och Ingrid skriver till oss att båten är byggd i plywood med längsgående stringers och utan spant. Köl och roderinfästning är av glasfiber som är inlaskat i plywooden. Harry Becker ritade om linjerna för båten och vi konfererade med honom under hela bygget vilket resulterade att det blev enligt Västmetoden. Båten är i familjens ägo och ägs nu av yngsta sonen, så i år har den 50-års jubileum! 


6 – POSEIDON

Emil Kristoffersson från Lidköping kommer med ytterligare en båt, denna gång är det en motorbåt med måtten 10,40 x 2,6 med byggår 1949 i Stockholm av Boghammar. Han återkommer om historiken även på denna, vilket vi tacksamt tar emot så att vi slipper vara nyfikna.  


5 – SEPHINA

Norske Halvor Stene med sin ”One off” båt Sephina blir nummer 5. Hon är en rejäl ”trawler” på 14 meter som bygdes på beställning som fritidsbåt med skrov nordnorsk gran med spant på 5×8 tum och klädsel på 2 tum, byggd av Kåre Helge Sund på Hemnesberget i Nordland i Norge. Halvor skriver vidare att:

Overbygget er i 1 toms mahogni, og interiør er bygget av Sandøy Båtbyggeri i Tvedestrand. Jeg kjøpte båten i 2020 og er eier nummer 2 av båten. Skrovet er bygget med samme spesifikasjoner som fiskebåter och hon har en rejäl Scania DS11-motor.


4 – GILL

Emil Kristoffersson från Lidköping kommer med sin 14 meter långa och 3,3 meter breda salongsbåt GILL, som är byggd 1948 av Hjalmar Johansson i Långedrag. Motorn är en TAMD60B, och historiken kring båten kommer han att återkomma till oss med. Hjärtligt välkomna!


3 – HJÖRDIS

Hjördis är en liten bohusjulle på 8 x 3,30 meter. Båten byggdes åren 1995-1996 av Thore Berntsson utanför Kungälv till beställaren Bengt Olsson i Kärna som skulle rehabilitera sig efter sjukdom. Thore hade tidigare byggt tre stycken öppna jullar med spririgg, och beställaren ville att karaktären skulle behållas men byggas lite fylligare i stäven och slankare akterut – och vips så blev den sådan här! Motorn är en Volvo Penta MD22L, skrovet är enepinnat och har ek på ekspant, teakdäck och teakdurk. Sonen Jerry Olsson tog så småningom över båten vid Ödby Ö nära Hunnebostrand, innan den såldes vidare till Ödsmål och sedan februari 2022 bor den på Smögen hos Jessica Andersson och Lars Olsson där den renoveras pö om pö vad gäller motor, skrov, elektronik, ytskikt, och lite vattenskador på ruff och inredning bland annat.


2 – ESMERALDA

Mats och Niklas Ordersjö med sin Esmeralda blev vår nummer 2, hennes skrov byggdes på Storebro i Småland år 1963. Hon köptes sedan av Kjell Knutsson i Sundbyberg som sedan lade ner 3000 timmar på att färdigställa henne och nyttjade sedan båten under 26 år. Hon användes under många år som transport till Kjells stuga i Stockholms skärgård. Båten köptes sedan av oss hösten 2020 på Värmdö för 20.000:- och hade då inte varit i vattnet på 20 år. Efter 1600 timmar och en hel del kostnader fick hon äntligen döpas till Esmeralda och åter njuta av det salta vattnet runt Kroken innanför Marstrand, detta skedde i juli 2022. Sedan dess är hon en uppskattad glidare till hamnarna runt om i skärgården från Marstrand till Hunnebostrand. Nu ser vi fram emot att åter välkomna denna båt till Skärhamn 2024!


1 – JOHANNA

Det rasslade till ordentligt i vår inkorg runt midnatt år 2024. Men båten JOHANNA från 1968 med sina ägare Lasse och Marianne Snygg blev årets etta! JOHANNA är en motorseglare byggd av Lundfeldts Båtbyggeri med måtten 9 x 3,05 meter och motorn är en Diesel Perkins 4:154 på 58hk. Båten köptes i ett ej sjödugligt skick år 1995 av nuvarande ägaren Lasse Snygg. Hon renoverades under fem år och sjösattes år 2000.Renoveringen blev mer omfattande än de tänkt, det tog fem år istället två då det blev som att ”bygga båten baklänges”.  De sparade skrov, ruffen i mahogny och rufftak som renoverades. Viss inredning kunde sparas, de ändrade dock inte på hur båten var planerad. Nya rutor, diesel- och vattentankar i rostfritt, toa med septitank, nytt elsystem, ny vattenburen värme, el/dieselvärmare, nytt pentry med kylbox. Trämast, gaffel och bom renoveras. Peke och rostfria räcken nytillverkas. Numera skiner båten som en sol igen!