Anmälda båtar till Träbåtsfestivalen i Skärhamn, 7-9 Juli 2023.
Notera att denna sida inte uppdateras automatiskt, det är alltså helt normalt att det tar upp till ett par dagar innan din anmälan syns på denna sida.

25 – ALBATROSS
Fina gaffelriggade kostern ALBATROSS kommer seglande som den 25:e anmälda båten, med byggår 1936. Erik Henningsson skriver: ”Vi har ägt båten i 17 år. Under den tiden har Albatross renoverats löpande. Första året inredde vi ruffen. Några år senare hjälpte Sven Johansson i Gerlesborg oss att bygga en ny rigg och installera motor. Vintern 2020-2021 var det dags för den stora renoveringen. Båt-Jonas i Henån och Tom Hemraeus från Koster genomförde jobbet med glans. De bytte kölplanka, alla kölstockar, stävarna och samborden. Därefter var det dags för nya däcksbalkar och nytt däck i teak och mahogny på dubbla lager björkplywood. Sedan blev det nytt rufftak i teak och mahogny. Slutligen blev det en ny sittbrunnsinredning i mahogny. Jag fick riva, nåta, plugga och lacka. Albatross är helt tät och seglar med stolthet.”

24 – CHANTA
Till oss i sommar kommer Markus Berntsson från Stora Höga med sin traditionsbåt av typen havskryssare Bacchant IV, som är byggd 1971 av Knud Reimers. CHANTA är hela 11 meter lång och 2,75 meter bred. Motorn är en Volvo Penta C10 och hon har en segelyta på 38 kvm. Välkomna!

23 – WESTAN
Åke Hemréus från Strömstad anmäler sin båt Westan, som är en 8 meter lång snipa byggd år 1976 på Orust. Åke köpte den i Svanesund år 2005 av troligen den tredje ägaren. Motorn som sitter i är en tålig Perkins 4.108 på 49hk. Bordläggning är gjord av ek på ekspant, den har ett teakdäck, och en överbyggnad i mahogny.

22 – MASCOT
MASCOT har lyckats med bedriften att kunna vara med på samtliga träbåtsfestivaler, till och med den första som var i Nötesund – imponerande! Denna är byggd 1953 av Arvid Berndtsson från Sibräcka på Tjörn med måtten 7,5 x 2,1m. Nils-Erik Holmström från Mollösund skriver att båten köptes 1956 av fadern Nils Holmström, Mascot hade då en bensinmotor – en Albin på 15 hk. År 1973 byttes Albin-motorn ut mot en Volvo Penta dieselmotor på 36 hk. Efter sjösättning berättar Nils-Erik att han gör en tur runt ön Lyr för att se att motorn, en Volvo Penta MD3B, fungerar och att allt annat är som det ska. Det hoppas vi att det gör i år också, välkomna!

21 – KATINKA II
KATINKA II återkommer i år också vilket gläder oss! Denna motorseglare byggdes år 1984 av Eilert och Folke Eriksson i Henån på Orust med måtten 8,9 x 3,2m. Hon har en Volvo Penta MD17C under durken och för 35 m2 segel. Båten ägs sedan år 1995 av Britt Vestfeldt och Jarl Svensson ifrån Grästorp. De första 12 åren gick båten i Vänern men hon har därefter seglat på Västkusten. Hon sjösätts och torrsätts i Såtenäs i Vänern men har hemmahamnen i Fiskebäckskil.

20 – ANJA AF FOTÖ
Denna Storö 34 byggdes som nr 2226 av denna serie år 1974 på Storebro bruk och har haft fyra ägare innan. Båten har haft hemmahamn i Lidköping och gått i Vänern under cirka 20 år och runt år 1990 genomgick hon ett motorbyte och fick en Volvo Penta TAMD 41A på 200 hk. Under denna tid renoverades även teakdäcket bak. Holger ifrån Fotö som är nuvarande ägaren köpte båten i Kvänum sommaren 2021 efter att den stått på land i 8 år. Sommaren 2021 påbörjades en stor renovering på cirka 700 timmar – genomgång av all teak och mahogny, en del ruttet trä har bytts ut och allt annat har fått ny ytbehandling med bets och lack, motorerna har gåtts igenom med mera. En hel del nytt har köpts som nya moderna propellrar, dynor, kapell, bogpropeller, ankarspel mm. Båten har ett glasfiberskrov som bekant, men allt annat är byggt av mahogny och teak. Välkommen åter till oss!

19 – LA NOVA
La Nova är en Koster K:25 byggd av Arne Arksund på Öckerö år 1967 med måtten 8,05 x 2,44. Ägs och seglas gör hon av Bo-Ragnar Skärström från Strömstad. Han skriver så här till oss:
Hon är byggd till högsta möjliga standard och enligt Svenska Kosterbåtsförbundets byggnadsregel (1934) 1960. SKBFs mål med regeln var att i modern form bibehålla kosterbåtens grundläggande principer men samtidigt tillåta en god vidareutveckling av sunda och mycket goda båtar. La Nova är ett fint exempel på att regeln tillsammans med ett förstklassigt varv, de bästa material samt en beställare med god smak och plånbok sammantaget lyckades ! Båten är efter 56 år intakt i alla avseende och seglar stolt vidare, i år bland annat till Träbåtsfestivalen i Skärhamn.

18 – LEVINA
LEVINA, en Roland Persson-snipa, med byggår 1978 har varit med på festivalen många gånger och denna vackra båt är byggd på Lilla Kålviks båtbyggeri. Längden är 9,2 meter och bredden 3,35 meter. Ägaren Anders Lidqvist skriver:
Roland Persson hjälpte mig att köpa henne från tidigare ägaren. Vi har haft Levina sedan 2003. Hon är skepparens terapi hela året och familjens nöje om sommaren. Hemmahamn i Kungsviken på Orust.

17 – LOLLO
En Storö vid namn LOLLO med måtten 10,46 x 3,20 kommer till oss med norsk besättning! Lollo byggdes år 1968 med byggnummer 1471. Båten blev köpt och importerad från Sverige år 2020, men har innan dess varit i norsk ägo sedan 2005. I skrovet på Lollo sitter det 2 stycken Volvo Penta TMD 40A från 1983. Hjärtligt välkomna!

16 – DORIS
En liten söt båt vid namn DORIS välkomnar vi till Skärhamn! Den drivs av åror och ägare tillika båtbyggare heter Peter Sundman från Vallda. Doris är byggd efter en uppmätt ”dory” från mitten av 1800-talet. Dorisen var vanligt förekommande i New Englands kusttrakter från Rhode Island i USA till New Foundland i Kanada. Främst efterfrågades stapelbara dorisar av fiskenäringen. Genom att medtaga dorisar på fiskeskonarna kunde man öka fångsterna om man sjösatte dorisarna på fiskebankarna och därigenom kunde avfiska ett större område. Skonarna fungerade nu som moderskepp för dorisarna. Det är högst sannolikt att de svenska dorisbyggarna på Härön utanför Kyrkesund på Tjörn, som tidigare seglat med amerikaner på USAs ostkust, inspirerats av de tåliga, lättbyggda, sjödugliga och lättmanövrerade dorisarna.

15 – NESTOR
Denna båt är ritad av Nestor Nilsson och byggd på varvet Nilssons Båtbyggeri i Strömstad. Den beställdes och levererades till en familj från Stockholm och tog då sjövägen dit, år 1964. Nestor var i familjens ägo ända fram till 2008 då hon fick ny hemmahamn I Halmstad, detta hos familjen Sjöblom och var hon har funnits fram till i år. Båten är 9 meter lång, och har mahognyskrov med spant i ek. Här finns plats för 6 vuxna och 2-3 för övernattning och Nestor glider fram fint i cirka 6-7 knop. Namnet Nestor har följt med från början som en hyllning till konstruktören. Ny hemmahamn för Nestor från och med i år är Rönnäng hos den nya ägaren Frank Stenholm.

14 – M/S SEPHINA
Halvor Stene från Norge anmäler sin 14 meter långa SEPHINA till Skärhamn. Båten är en ”trawler”, och drivs av en Scania DS11C. Den är byggd av Sandøya Båtbyggeri i Tvedestrand år 1993, och Halvor köpte båten sommaren 2020 av föregående ägare som beställt den efter sina önskemål. Halvor beskriver sin båt så här:
Skrovet er bygget i nordnorsk gran, spant 5×8 tum, klädsel 2 tum, bygget hos Kåre Helge Sund på Hemnesberget i Nordland. Overbygg er bygget i 1-tums mahogny, interiør är gjord i mahogny og teakfanér.
Välkomna!

13 – MIGNON
Mignon är en klassisk K 25:a från år 1951. Ritad av de mycket erkända och skickliga konstruktörerna bröderna Einar och Carl-Eric Ohlson. Bland annat ritade de framgångsrika 5.5:or, den tidens formel 1 inom segling. Deras konstruktioner knep en medalj i varje OS from 1952 tom 1968, vilket de var ensamma om. Denna båt byggdes på bröderna Martinssons varv i Svineviken, Orust, som var erkänt långt utanför Sveriges gränser för sina välbyggda båtar. Dessutom var den SS Fram:s utlottningsbåt 1951, vilket innebar extra omsorg vid byggandet. Ägaren Uno Billmark skriver att: ”Båten har varit som en familjemedlem sedan min pensionering 2010 och låtit mig få återuppleva ungdomens vågkluck mot ett träskrov.” Originalnamnet är Mignon, segelnummer: 30.

12 – VINGEN 10
Ingenjör Ljungström skapade segelbåtar efter för tiden helt nya idéer. Rullsegel, cirkelbågsskrov, negativt språng. Och så klart blev han hårt kritiserad av de fina samtidsseglarna. Men kul båtar blev det, lättseglade, snabba och säkra! Denna nätta segelbåt är 6,66 meter lång och är byggd 1946 i Fiskebäckskil. Vingen 10 är en prototyp inför Ljungströms eget flaggskepp, den stora Vingen 12. Hemmahamnen är sedan 2010 Rågårdsvik på Skaftö och denna skönhet ägs av Mikael Söderholm.

11 – JOHANNA
JOHANNA är en motorseglare från 1968 av Lundfeldts Båtbyggeri med måtten 9 x 3,05 meter och motorn är en Diesel Perkins 4:154 på 58hk. Båten köptes i ett ej sjödugligt skick år 1995 av nuvarande ägaren Lasse Snygg. Hon renoverades under fem år och sjösattes år 2000. Renoveringen blev mer omfattande än de tänkt, det tog fem år istället två då det blev som att ”bygga båten baklänges”. De sparade skrov, ruffen i maghogny och rufftak som renoverades. Viss inredning kunde sparas, de ändrade dock inte på hur båten var planerad. Nya rutor, diesel- och vattentankar i rostfritt, toa med septitank, nytt elsystem, ny vattenburen värme, el/dieselvärmare, nytt pentry med kylbox. Trämast, gaffel och bom renoveras. Peke och rostfria räcken nytillverkas. Vi välkomnar JOHANNA med besättning till oss igen!

10 – ELLEN
Denna julle är 7,2 meter lång och är en av beställning av en direktör från Uddevalla. Båtbyggaren var med största säkerhet Sven Gunnarsson från Backa i Grundsund. Inredningen ritades av beställaren. Ägaren Lennart Strandner från Klädesholmen skriver att den fått ny dieselmotor från år 2013. Jullen är byggd i lärk på ek. Översta bordet är också ek. Däck i teak. Under några år var jullen fiskebåt med hemmahamn Kämpersvik. Nytt kapell 2022. Idag hemmahamn Klädesholmen (KVH). Nuvarande ägare är nr 4 sedan 1989.

9 – JULIUS
Julius är den sista ekjullen som Gunnar Andersson i Kungsviken byggde, år 1978, på den tiden som ett akterbygge dvs. med styrhytten bak. Sven Andersson i Rönnäng köpte båten 1980, och på 90-talet revs akterbygget och ersattes med det befintliga frambygget för att kunna nyttja båten bättre som fritidsbåt. Sven sålde den till Jan-Olle och Hjalmar på Åstol 1996 och dessa sålde den i sin tur vidare år 1999 till Pelle Svensson i Varberg. Från Pelle vidare till herr Axelsson med hemmahamn i Gottskär, och nuvarande ägaren Peter Sundman är bosatt i Vallda. Båten har stått på land i 10 år i skogen nära Fjärås centrum då jag köpte båten 2019-05-20 av sonen som ärvt Julius efter fadern. Efter 2 års fullständig renovering av skrov med inredning nu med en MD 17 D och ny drivlina är Julius åter sjöduglig.

8 – RABELLE
RABELLE, en Furuholmare,är byggd 1953 på Helle Arendal, Norge. Hon mäter 10,7 x 3,3m. och väger 7,5 ton. Ägaren Ingar Lunde från Skjeberg i Norge har tidigare beskrivit båten så här:
Vi har hatt båten i 37 år. Vi har brukt båten mye både på Svenskekysten og Norskekysten. Blant annet har vi vært 2 turer i Stockholm hvor vi er medlem av MYS. Det spesielle med båten er rorsystemet Kitchen Rudder som brukes både til reversering, fartregulering og manøvrering. Båten er bygd i 32mm furu, spant og köl i ek. Ovrebygget er i mahogny og origonpine. Båten er litt modifisert pga komfort og brukervennlighet. Det meste er originalt fra 1953. Vi er 5 ägare av båten. Hjemmehavn er Høysand i Skjeberg Østfold.

7 – ELAIDA
ELAIDA, byggd på Vindö på Orust år 1974, är en Vindö 50 traditionsbåt med en längd på 10,6 meter. Hon väger drygt 6 ton, har en segelyta på 50 m2 och en 40hk Yanmar som framdrivning. Nuvarande ägaren Mikael Angrell köpte båten år 2018 som 3:e ägaren och har renoverat henne sedan dess.

6 – VICTORIA
Detta är Tore Larssons sista stora koster kallad K38, byggd i Kungsviken 1989. Den ägs av Erik Amlie Wahlström och har en längd på 8,5 meter och 2,6 meter bred. Segelytan är på 38 kvadratmeter. Mer info kommer!

5 – STYRBJÖRN
STYRBJÖRN är en känd båt hos oss i Skärhamn. Styrbjörn är en ståtlig båt, byggd på Liljegrens varv i Göteborg år 1912. Byggd i fura på ekspant med var fjärde järnspant. Däcket och överbyggnad är gjort i oregon pine och mahogny. Ägaren Jai Kallin köpte båten 2006 och renoverade båten i nästan tre år samt gav båten ett tidsenligt utseende igen. Det blev också en lite större motor, en Volvo Penta BB225 bensin V8. Styrbjörn är sin kust trogen och har varit på västkusten hela tiden och om allt stämmer så är Jai Kallin den femte ägaren.

4 – ZARITZA III
Øystein från Norge anmäler sin segelbåt på 14 fot av typen Lowell Gardner Skiff/Sail Androw. Båten är byggd privat på Nord Vestlandet i Norge i 2001. Konstruktören var John Gardner i USA. ZARITZA blev köpt av nuvarande ägare Øystein Johannesen hösten 2020 som skriver att den är oljebetsad brun och lackad med Owatrol. Utrustad med en elektrisk påhängsmotor vid namn Minn Kota, nedsänkbar köl, storsegel och fock. Den nedsänkbara kölen och segeltypen har ändrats av nuvarande ägare och däcket framför masten är byggt av båtbyggare i Mandal. Välkomna till oss!

3 – KAPRIFOL
Roland Persson-snipan Kaprifol har varit med många gånger förut, och i den brukar vi hitta glada Calle och Margareta Rydström. Båten är byggd 1968 med måtten 9,73 x 3,3 meter och hon drivs av en Penta VP D2-55 eller med segel som har en yta om 40 kvm. Ägarna Calle och Margareta Rydström har tidigare berättat följande:
För 17 år sedan, våren 2003, hittade vi båten vi ville ha i ett skjul på Rönnäng. Vi döpte henne till Kaprifol efter Bohusläns landskapsblomma. Vi blev ägare nr 2 och började genast att renovera och restaurera. Underhållet hade varit dåligt åren innan vi köpte henne, och första sjösättningen blev våt från alla håll. Men det fanns potential! Målsättningen var att hon skulle i sjön varje år och att vi skulle kunna semestra med henne. Och det har vi gjort, mycket jobb och mycket glädje!

2 – EMILY
Nästa person var också snabb med sin anmälan, det blev båten EMILY som är en 9 meter lång Storebro Royal Cruiser som är byggd 1966. Den är byggd i hondurasmahogny i Storebro och har byggnummer 1153. Åge Antonsen ifrån Sandefjord i Norge skriver följande om sin renovering:
Båten ble kjøpt som et renoveringsobjekt i 2019. Den hadde da stått på land i 18 år og motorene var tatt ut. All maling og lakk var fjernet og all løs innredning tatt ut. Allerede neste sommer var båten på vannet og da med to B20 bensinmotorer. Påfølgende år ble det utbedret innredning og diverse annet. Vinteren 2021-2022 ble bensinmotorene bytte ut med 2 X Volvo TAMD 30 . Hver på 110 hk. Dette medførte endring av bedding og vinkling av akslinger. Siste vinter ble det lagt nytt dekk på hele båten. Båten fremstår nå som ferdig restaurert. Eier har selv saget trematerialer og utført hele restaureringen bortsett fra litt hjelp til det elektriske. Båten brukes aktivt på sommeren.

1 – GULLEFJUN
Den blanka jullen Gullefjun blir vår första anmälda båt för i år! Gullefjun ägs och är dessutom byggd av Thore Berntsson år 1987. Thore är en båtbyggare från Mellan-Restad i närheten av Kungälv. Denna båt är en stor enepinnad julle, ek på ek, 10,35 x 3,97m och väger 8,5 ton. Motorn är en Volvo Penta MD47.
Renoveringslogg:
Vintern 2013–14 renskrapat skrov, nytt överbygge i samma form som originalet men i nytt material, nytt däck.
Vintern 2014–15 gjordes ny durk och teak i sittbrunnen.
Vintern 2016–17 gjordes nytt pentry, ny styrplats, ny nergångstrappa till ruff, nytt bord i styrhytten.
Vintern 2017–18 rengjord i botten in- och utvändigt, motor urlyft och rengjord/målad.
Vi välkomnar Thore och Gullefjun till Träbåtsfestivalen 2023!