Besök hos Utbildningsrederiet på Ringön i Göteborg

Mitt på Ringön i Göteborg, lite undanskymt, ligger Utbildningsrederiet. Den 3 april var vi ca 25 medlemmarfrån Västkustens Träbåtsförening som besökte detta intressanta ställe för vårens första studiebesök.

I entrén möts vi av en skylt med texten ”Vi renoverar båtar och människor”. Det var på detta tema som Bengt Johansson, som varit med från start, engagerat berättade om sitt arbete. Bengt är f.d. sjöman och, enligt egen utsago, ”båtnörd” med rötterna i Strömstad.

Utbildningsrederiet startade 2010 med utbildning av blivande matroser och motormän. Idag ingår även Marinskroten och Göteborgs Skeppshandel i verksamheten.

”Det vi vill uppnå med företaget är en arbetsträningsplats där vi kan erbjuda platser för arbetssökande som befinner sig långt ifrån den öppna arbetsmarknaden, de med stort behov av stöd o hjälp, men meden vilja att få ett arbete”, berättar Bengt. Det handlar om ”riktig” sysselsättning som kan ge arbete.

Statistiken visar att många har kunnat gå vidare till jobb eller utbildning. Här spelar nätverket av företagen på Ringön en viktig roll

Efter fika på däck(!) var det dags för rundvandring i verkstäder och båthall. Vad kunde man inte hitta där! Bengt verkade dessutom ha en historia om vartenda objekt. Här fanns en petterssonbåt, en segeljulle med obekant ursprung, en snipa som får nytt liv med epoxi i botten, en 10m lång ”racer” med 8m fördäck!! från början av 1900-talet och mycket, mycket mer.

På gården pågick skrotning av en fd sjunken båt från Billdal, källsortering av det som gick att ta vara på, resten till destruktion eller värme för göteborgarna.

Innan hemgång var det flera som tittade in i Skeppshandeln. Kanske kunde man hitta något som man behövde eller inte ens visste att man behövde!

Tack Bengt (och Håkan och Susanne) för ett intressant besök på en viktig arbetsplats.

Text: Calle Rydström Foto: Mats Berggren