Anmälda båtar till Träbåtsfestivalen i Skärhamn, 7-9 Juli 2023.

Notera att denna sida inte uppdateras automatiskt, det är alltså helt normalt att det tar upp till ett par dagar innan din anmälan syns på denna sida.


48 – SOFIA

Fia och August från Göteborg kommer till festivalen med sin segelbåt Sofia som är byggd 1964 i Motala. Den är 7,7 meter lång och 2,2 meter bred och drivs förutom 24 kvadratmeter segel också av en utombordare. Ägarna skriver att de införskaffade Sofia i höstas (2022) och har gjort lite underhåll under vintern, bland annat bytt några spant. Vad de känner till har Sofia seglat på västkusten med de senaste två ägarna. 


47 – IOR

Träjullen Ior byggdes 1975 av båtbyggaren Holger Johansson i Kungsviken. År 1991-1992 lät dåvarande ägaren Arne Johansson bygga om överbyggnaden och nåtlimma skrovet på Båtbyggarskolan i Henån. Båten köptes 2019 av Jonas Alfredsson av Leif och Gabriella Westberg, som hade hållit den i fantastiskt skick.Motorn är en BMC och måtten på båten är 7,2 x 2,98 meter. Välkomna till festivalen!


46 – LÄRKAN

Här kommer en liten doris som är 4,4 meter lång och heter Lärkan! Lärkan ägs av Christer Mattiasson från Härön som också byggde henne 2007. Förebilden är en doris byggd av Hilmer i Änga som levererades till Lennart Svensson på hans 18-årsdag den 3/2 1941. Båten är byggd i lärk och ek.


45 – GUNNAR KNUDSEN

Ett norskt 13 meter långt tidigare forskningsfartyg vid namn Gunnar Knudsen blir vår 45:e anmälda! Den är byggd 1939 på Farsunds träbåtsbyggeri i Farsund i Norge. Ursprungligen byggd för undervisning och forskning till Universitetet i Oslo, och senare blev den skolfartyg vid Risøya folkehøyskole. Gunnar Knudsen har varit privatägd de senaste 30 åren och den är delvis ombyggd och renoverad vid Østerby værft, på Læsø i Danmark.  Numera är båten hemmahörande hos Jan Høgmo och hamnen är i Asker utanför Oslo! 


44 – MUNKTELL

Munktell är en snipa med måtten 9,25 x 2,70. Den är byggd år 1951 på Visingsö och drivs numera av en Volvo Penta. Båten köptes en gång i tiden av Albert K. Andersson, även kallad Munktell-Albert. Han reste runt längs kusten och sålde Munktellmotorer. Under senare år har den använts som fritidsbåt och ägs idag av Mats Anhage från Hönö. Välkomna!


43 – GALEI

Detta är en Ljungströmare från Fiskebäckskil där Fredrik Ljungström 1948 lät bygga 15 Lj-jullar på fabriken. De var något större än Vingen 11, hade 1,5 kvm större segelyta och fick beteckningen Vingen 11A. Båtarna blev mycket populära och bildade till och med egen klass vid seglingar på Gullmarsfjorden. Tidigare ägare Gabriella och Leif lät renovera Galei på Classic Yacht Service i Grundsund 2012-2014 och båten ställdes sedan ut på Båtmässan år 2014. Måtten är 6,78 meter lång, 2,05 meter bred och den har 2 x 15 kvadratmeter segelyta. Nuvarande ägare är Gunnar Ohlin från Västra Frölunda.


42 – BRONX

Bronx i New York är byggorten tillika namnet på denna motorbåt – en ”Gentlemans commuter ship” med byggår 1927! Det är en rejäl båt på hela 21 meter / 68 feet, och en bredd på 4,7 meter. Den drivs av en Volvo Penta och det är Morten Schmidt ifrån Danmark som är ägaren. Välkomna!


41 – IRENE

Här har vi IRENE, som är en Mistral 33 med en längd på 10,18 m. Denna traditionsbåt är byggd 1974 av Hallberg Rassy på Ellös och motorn är en Volvo Penta MD2B. Ägaren Sven-Hugo Torstensson är enda ägaren sedan leveransen från varvet den 12 juli år 1974, vilket blir hela 49 år i år! IRENE har vårdats, uppgraderats och brukats varje år sedan dess och nu är det fjärde generationen som får vara med och njuta av båten. Sommaren spenderas i Kungsviken och vintern i Älvängen.


40 – MON PETIT

Mon Petit är en J10 med nr 293 som byggdes år 1944 vid Karlsson och Hallbergs Båtvarv i Kungsviken, Orust, för C.G.Fasth i Göteborg som återförsäljare. Båtbyggaren hette Hjalmar Olsson. Båten har öppen sittbrunn, är inte kappad, och den är troligen byggd för Stockholm, som många andra J10or under krigets bensinransonering. Måtten är 5 x 1,9 meter. Detta är därmed en liten och nätt segelbåt! Vi välkomnar ägaren Truls ifrån Stenungsund och hans fina båt till oss.


39 – CARMENSITA

En norsk stor motorseglare vid namn Carmensita kommer till Skärhamn! Med total längd på 21,6 meter och bredd 4,9 meter. Carmensita har byggår 1926 och en segelyta på hela 160 kvadratmeter. Framdrivningen består förutom segel av Scania DS8 200hk. Ägarna berättar följande:

Carmensita er bygget i 1926 i Risør (Norge) og hette från början  «ELLWE». Båten blev bestilt av Ingeniør  Per Mordt, som på den tiden hade agentur på den svenske semidiesel motoren Ellwe, derav navnet. Båten var da ca. 40 fot, senare forlenget til 58 fot. Båten har varit passagerarbåt, hvalskute, fiskefartøy og fraktefartøy. År 1985 blev båten ombygget til havseiler, døpt til Carmensita, og har krysset Atlanterhavet 8 ganger. Båten har vært etterlyst av Interpol, men det er en egen historie. Båten fremstår i dag som et moderne fritidsfartøy, bygget i trä. Dagens ägare er Siri Bangfil och Dag-Egil Bull Sletholt.


38 – ASTRID

Denna lilla campingbåt från 1960 har en ganska okänd historia, men det man vet är att den är 5,4 meter lång och gjord i mahogny. Den renoverades av ägaren Axel Wenblads son Mattias år 2001 och döptes då av barnbarnet Elvira (2 år) till Astrid. Hon används som bad- och utflyktsmål med utgångspunkt från hemmahamnen Skärhamn. Axel med familj har haft henne de senaste 15 åren och varit trogna deltagare på Träbåtsfestivalen!


37 – BRYNJE

Här har vi en klassisk ”sjark”, det vill säga en typ av fiske/transportbåt av nordnorsk typ. Brynje är byggd år 1995 i Sandefjord i Norge och är 7 meter lång och drivs av en Yanmar. Ägare Thor Norling från Norge skriver:

Brynje ble kjøpt av Jan Helge Solvold år 2000 og har vært i min ägo sedan dess. Båten er selvkonstruert og bygget av konstruktør, Jan Helge Solvold, som ikke er båtbygger. Brynje er den seneste vinter renovert av mig


36 – MINNE

Här har vi vackra Minne, en motorkryssare i 30-talsstil som tävlar i klassen Traditionsbåt. Skrovet byggdes 1992 och blev efter beställarens konkurs stående utomhus bakom Mats Snickares verkstad på Tjörn. Båten skulle bli en retroracer i 60-talsstil och var ritad av Ocke Mannerfelt. År 2012 köptes det tomma skrovet av Jonas Olsson som ritade överbyggnader och inredning. Med början 2013 ägnade han sedan 7 år åt intensivt byggarbete och MINNE sjösattes den 1 juni 2020. Många duktiga personer hjälpte till under byggprocessen och förtjänar mycket heder för detta, men det blir för mycket att räkna upp alla I denna anmälan. Båten är till största delen byggd i plast med all inredning i mahogny. Utvändigt trä är teak som i vissa fall lämnats obehandlad och i vissa fall lackats.


35 – VAGANT

Denna danska spidsgatter beställdes och byggdes till Skeppshandlare Christian Jenssen 1934 och mättes in av Kongelig Dansk Yachtklub 25/5 1934 och har därefter haft 7 (kända) ägare. Båtbyggaren hette Karl Thomsen och båten är ritad av M.S.J Hansen.  VAGANT har även hetat Vagabond, Ambrosia, Yellow Dream och Charlotta, men år 2003 fick hon tillbaka originalnamnet Vagant. Lars Ahlqvist renoverade hela båten på 70-talet och då tillverkades även en ny mast av Bröderna Jacobsson på Orust. Lars och Mona Hellman köpte henne 1983 och gjorde ett stort arbete med att epoxilaminera skrov och överbyggnad, lade teakdäck och satte in ny maskin bland annat. År 2003 köptes båten av Björn Nielsen som bl.a uppdaterade hela segelgarderoben. År 2017 bytte båten ägare till nuvarande ägare Sven Hellman från Stora Höga. 


34 – SVEA

Svea är en bastant snipa på över 5 ton med måtten 9×3 meter och kom till världen 1975. Papporna till Svea var de legendariska båtbyggarna Eilert och Folke Ericson från Dalby på Orust. Det fanns inga ritningar förutom i huvudet på båtbyggarna, en konstruktion som de ärvt från sin far Eric Olsson. Svea blev årets trämotorbåt på festivalen 2015 och ställdes ut på båtmässan året efter. Svea är byggd i ek på ek och spanten är kraftiga 3 tums ämnen. Däck och styrhus är byggda i teak och inredningen av mahogny. Beställarna var bröderna Bengt och Åke Jonasson från Tegelstrand. Idag är hemmahamnen i Billdal och stolt kapten är Erik Forberg!


33 – PROUD MARY

Detta är en Vindö 28 med byggår 1962 och med en längd på 8,2 meter och 28 kvadratmeter segelyta. Ägarinnan Birgitta Grahn har tidigare berättat följande om sin båt:

Denna gamla damen har seglat både på västkusten och ostkusten. Hon har haft många hemmahamnar, de senaste är Luleå, Uddevalla (där ägaren också hette Grahn i efternamn) samt Strömsbruk, där jag hittade henne stående på land. Då hade dom tagit ut den nya motorn och hade planer på att elda upp henne. Hon saknade även bottenstock och sittbrunnen var riven. Hon fick åka transport hem till mig, där det blev bråttom att få i en ny bottenstock så att hon blev seglingsbar till våren. Jag har också bytt rufftaket som var ruttet och däcket som var illa åtgånget.

I år blir det den 8:e sommaren som Birgitta seglar henne, och den 7 juli styr hon Proud Mary åter till Skärhamn!


32 – COBRA

Cobra är en Nordisk Kryssare 5 1/2 och den levererades 12:e juni 1933 till Direktör Hjalmar Edwards i Göteborg. Priset var sex tusen kronor utan segel och den fick numret S7.  Den ritades av Bertil Bothén och byggdes på Hjalmar Johanssons varv i Långedrag. Fram till 1942 seglade den i Göteborg för att sedan hamna i Stockholm. 2021 återbördades den till Västkusten av nuvarande ägare. Cobra har fortfarande kvar sin ursprungliga mast, däck och stora delarna av bordläggningen. Tittar man ner i ruffen så har inte mycket förändrats. Garderober, byrån med sin ursprungliga spegel, islådan, ja det mesta är kvar från 1933!


31 – SVANEN

Hela vägen ifrån Norge kommer den vackra Svanen, som är en 35 fots plattgatter byggd av träbåtsbyggaren Berg Olsen i Tønsberg år 1950-1951. Svanen har byggnummer 399 och är konstruerad av Richard G. Furuholmen. Svanen var från början byggd som en representationsbåt för valfångstrederiet A.C.Olsen i Sandefjord. Ägaren Terje beskriver:

Båten hadde da aktercabin og motoren lå midtskips.Med hjelp av konstruktør R.G Furuholmen ble aktercabinen borttagen og motor/gir ble placerad i aktern. Dermed ble det meget god plass midtskips.  I dag sitter det en 200hk Volvo penta med vinkelgir. Vi ägare Henning og Terje har lagt ned en mengde arbeidstimer i Svanen for å få henne tilbake til fordums prakt og skjønnhet.  Vi never blant annet nye dekk akter og front, ny köl og innvendig restaurering er startet nu under år 2023.

Välkomna åter till Skärhamn!


30 – MALUSI AF FREDERIKSHAVN

Birger från Fredrikshamn dyker upp med sin segelbåt byggd 1982 av bröderna Jørgensen i Lohals i Danmark. MALUSI är 8 meter lång och har cirka 30 kvadratmeter segelyta. Birger skriver vidare att:

”Malus” i er hjemmehørende i Rønnerhavnen. Båden har deltagit flera gånger i Skärhamn. Den blev præmieret med ”Skruen” vid DFÆL träffen  i Svendborg 2016. Båden er bygget med lärk på ek, har teakdäck, mahogny aptering og ruffet.

Välkommen tillbaka, Birger med besättning!


29 – NYMLAN

Ägaren Ingemar Pålsson med besättning har haft NYMLAN stora delar av livet, då idén till båtbygget föddes under början av 70-talet. Efter mycket tankar och skissande gick uppdraget att bygga till Folke och Eilert Ericson i Dalby/Henån. År 1976 var NYMLAN verklighet. Hon är en gaffelriggad kosterbåt byggd i ek, mäter 13 x 3,40m inklusive klyvarbom. Motorn är en Volvo Penta ifrån 2003 och total segelarea är 70 m2.


28 – JOKER

Detta är en dubbelruffad, ketchriggad motorseglare byggd år 1930. Joker är ritad av CG Pettersson, ritning nr 794, och byggd av Bröderna Nilsson i Nyköping. Joker är 9,6 meter lång, har en Volvo Penta MD22L samt en segelyta på 14,3 kvadratmeter. År 1948 köpte Carl Gustav Hagström båten i Oxelösund och körde den till Göteborg, där den har varit sen dess.Nuvarande ägaren Roland Caspersson från Billdal skriver att övriga ägare som han känner till är: Hallberg mellan ca 1960-1964 samt Ivar Svan ca 1964-1966. I september 1966 köpte Roland båten av Ivar Svan. Detta innebär att Joker varit hos samma ägare i hela 57 år!


27 – HAPPY

Happy är en Storö IV från 1967. Byggd på Storebro bruk och har serienummer 1401. Hon köptes av nuvarande ägare år 2020 och renoverades därefter omsorgsfullt under två år. Bland annat så byttes motorerna ut till två gjutjärnssexor av märket Perkins. Båten såldes dock 2006 och gick till Alicante i Spanien där den tyvärr inte mådde så bra. Emellertid så köptes båten tillbaka 2013 av nuvarande ägare, Stefan & Camilla Idéhn och fick återigen genomgå en renovering. Nu speglas mahognyn vackert i västerhavets vatten och den forna lystern är tillbaka!


26 – SQUETT II

Ägaren Dick Berghede kommer seglandes till Skärhamn med sin stjärnbåt Squett II! Denna båt är byggd i Henån av bröderna Arvidsson år 1967. Den har 15 kvadratmeter segelyta, är 5,5 meter lång och 1,6 meter bred. Välkomna!


25 – ALBATROSS

Fina gaffelriggade kostern ALBATROSS kommer seglande som den 25:e anmälda båten, med byggår 1936. Erik Henningsson skriver: ”Vi har ägt båten i 17 år. Under den tiden har Albatross renoverats löpande. Första året inredde vi ruffen. Några år senare hjälpte Sven Johansson i Gerlesborg oss att bygga en ny rigg och installera motor. Vintern 2020-2021 var det dags för den stora renoveringen. Båt-Jonas i Henån och Tom Hemraeus från Koster genomförde jobbet med glans. De bytte kölplanka, alla kölstockar, stävarna och samborden. Därefter var det dags för nya däcksbalkar och nytt däck i teak och mahogny på dubbla lager björkplywood. Sedan blev det nytt rufftak i teak och mahogny. Slutligen blev det en ny sittbrunnsinredning i mahogny. Jag fick riva, nåta, plugga och lacka. Albatross är helt tät och seglar med stolthet.”


24 – CHANTA

Till oss i sommar kommer Markus Berntsson från Stora Höga med sin traditionsbåt av typen havskryssare Bacchant IV, som är byggd 1971 av Knud Reimers. CHANTA är hela 11 meter lång och 2,75 meter bred. Motorn är en Volvo Penta C10 och hon har en segelyta på 38 kvm. Välkomna!


23 – WESTAN

Åke Hemréus från Strömstad anmäler sin båt Westan, som är en 8 meter lång snipa byggd år 1976 på Orust. Åke köpte den i Svanesund år 2005 av troligen den tredje ägaren. Motorn som sitter i är en tålig Perkins 4.108 på 49hk. Bordläggning är gjord av ek på ekspant, den har ett teakdäck, och en överbyggnad i mahogny.


22 – MASCOT

MASCOT har lyckats med bedriften att kunna vara med på samtliga träbåtsfestivaler, till och med den första som var i Nötesund – imponerande! Denna är byggd 1953 av Arvid Berndtsson från Sibräcka på Tjörn med måtten 7,5 x 2,1m. Nils-Erik Holmström från Mollösund skriver att båten köptes 1956 av fadern Nils Holmström, Mascot hade då en bensinmotor –  en Albin på 15 hk. År 1973 byttes Albin-motorn ut mot en Volvo Penta dieselmotor på 36 hk. Efter sjösättning berättar Nils-Erik att han gör en tur runt ön Lyr för att se att motorn, en Volvo Penta MD3B, fungerar och att allt annat är som det ska. Det hoppas vi att det gör i år också, välkomna!


21 – KATINKA II

KATINKA II återkommer i år också vilket gläder oss! Denna motorseglare byggdes år 1984 av Eilert och Folke Eriksson i Henån på Orust med måtten 8,9 x 3,2m. Hon har en Volvo Penta MD17C under durken och för 35 m2 segel. Båten ägs sedan år 1995 av Britt Vestfeldt och Jarl Svensson ifrån Grästorp. De första 12 åren gick båten i Vänern men hon har därefter seglat på Västkusten. Hon sjösätts och torrsätts i Såtenäs i Vänern men har hemmahamnen i Fiskebäckskil.


20 – ANJA AF FOTÖ

Denna Storö 34 byggdes som nr 2226 av denna serie år 1974 på Storebro bruk och har haft fyra ägare innan. Båten har haft hemmahamn i Lidköping och gått i Vänern under cirka 20 år och runt år 1990 genomgick hon ett motorbyte och fick en Volvo Penta TAMD 41A på 200 hk. Under denna tid renoverades även teakdäcket bak. Holger ifrån Fotö som är nuvarande ägaren köpte båten i Kvänum sommaren 2021 efter att den stått på land i 8 år. Sommaren 2021 påbörjades en stor renovering på cirka 700 timmar – genomgång av all teak och mahogny, en del ruttet trä har bytts ut och allt annat har fått ny ytbehandling med bets och lack, motorerna har gåtts igenom med mera. En hel del nytt har köpts som nya moderna propellrar, dynor, kapell, bogpropeller, ankarspel mm.  Båten har ett glasfiberskrov som bekant, men allt annat är byggt av mahogny och teak. Välkommen åter till oss!


19 – LA NOVA

La Nova är en Koster K:25 byggd av Arne Arksund på Öckerö år 1967 med måtten 8,05 x 2,44. Ägs och seglas gör hon av Bo-Ragnar Skärström från Strömstad. Han skriver så här till oss:

Hon är byggd till högsta möjliga standard och enligt Svenska Kosterbåtsförbundets byggnadsregel (1934) 1960. SKBFs mål med regeln var att i modern form bibehålla kosterbåtens grundläggande principer men samtidigt tillåta en god vidareutveckling av sunda och mycket goda båtar. La Nova är ett fint exempel på att regeln tillsammans med ett förstklassigt varv, de bästa material samt en beställare med god smak och plånbok sammantaget lyckades ! Båten är efter 56 år intakt i alla avseende och seglar stolt vidare, i år bland annat till Träbåtsfestivalen i Skärhamn.


18 – LEVINA

LEVINA, en Roland Persson-snipa, med byggår 1978 har varit med på festivalen många gånger och denna vackra båt är byggd på Lilla Kålviks båtbyggeri. Längden är 9,2 meter och bredden 3,35 meter. Ägaren Anders Lidqvist skriver:

Roland Persson hjälpte mig att köpa henne från tidigare ägaren. Vi har haft Levina sedan 2003. Hon är skepparens terapi hela året och familjens nöje om sommaren. Hemmahamn i Kungsviken på Orust.


17 – LOLLO

En Storö vid namn LOLLO med måtten 10,46 x 3,20 kommer till oss med norsk besättning! Lollo byggdes år 1968 med byggnummer 1471. Båten blev köpt och importerad från Sverige år 2020, men har innan dess varit i norsk ägo sedan 2005. I skrovet på Lollo sitter det 2 stycken Volvo Penta TMD 40A från 1983. Hjärtligt välkomna!


16 – DORIS

En liten söt båt vid namn DORIS välkomnar vi till Skärhamn! Den drivs av åror och ägare tillika båtbyggare heter Peter Sundman från Vallda. Doris är byggd efter en uppmätt ”dory” från mitten av 1800-talet. Dorisen var vanligt förekommande i New Englands kusttrakter från Rhode Island i USA till New Foundland i Kanada. Främst efterfrågades stapelbara dorisar av fiskenäringen. Genom att medtaga dorisar på fiskeskonarna kunde man öka fångsterna om man sjösatte dorisarna på fiskebankarna och därigenom kunde avfiska ett större område. Skonarna fungerade nu som moderskepp för dorisarna. Det är högst sannolikt att de svenska dorisbyggarna på Härön utanför Kyrkesund på Tjörn, som tidigare seglat med amerikaner på USAs ostkust, inspirerats av de tåliga, lättbyggda, sjödugliga och lättmanövrerade dorisarna.


15 – NESTOR

Denna båt är ritad av Nestor Nilsson och byggd på varvet Nilssons Båtbyggeri i Strömstad. Den beställdes och levererades till en familj från Stockholm och tog då sjövägen dit, år 1964. Nestor var i familjens ägo ända fram till 2008 då hon fick ny hemmahamn I Halmstad, detta hos familjen Sjöblom och var hon har funnits fram till i år. Båten är 9 meter lång, och har mahognyskrov med spant i ek. Här finns plats för 6 vuxna och 2-3 för övernattning och Nestor glider fram fint i cirka 6-7 knop. Namnet Nestor har följt med från början som en hyllning till konstruktören. Ny hemmahamn för Nestor från och med i år är Rönnäng hos den nya ägaren Frank Stenholm.


14 – M/S SEPHINA

Halvor Stene från Norge anmäler sin 14 meter långa SEPHINA till Skärhamn. Båten är en ”trawler”, och drivs av en Scania DS11C. Den är byggd av Sandøya Båtbyggeri i Tvedestrand år 1993, och Halvor köpte båten sommaren 2020 av föregående ägare som beställt den efter sina önskemål. Halvor beskriver sin båt så här:

Skrovet er bygget i nordnorsk gran, spant 5×8 tum, klädsel 2 tum, bygget hos Kåre Helge Sund på Hemnesberget i Nordland. Overbygg er bygget i 1-tums mahogny,  interiør är gjord i mahogny og teakfanér.

Välkomna!


13 – MIGNON

Mignon är en klassisk K 25:a från år 1951. Ritad av de mycket erkända och skickliga konstruktörerna bröderna Einar och Carl-Eric Ohlson. Bland annat ritade de framgångsrika 5.5:or, den tidens formel 1 inom segling. Deras konstruktioner knep en medalj i varje OS from 1952 tom 1968, vilket de var ensamma om. Denna båt byggdes på bröderna Martinssons varv i Svineviken, Orust, som var erkänt långt utanför Sveriges gränser för sina välbyggda båtar. Dessutom var den SS Fram:s utlottningsbåt 1951, vilket innebar extra omsorg vid byggandet. Ägaren Uno Billmark skriver att: ”Båten har varit som en familjemedlem sedan min pensionering 2010 och låtit mig få återuppleva ungdomens vågkluck mot ett träskrov.” Originalnamnet är Mignon, segelnummer: 30.


12 – VINGEN 10

Ingenjör Ljungström skapade segelbåtar efter för tiden helt nya idéer. Rullsegel, cirkelbågsskrov, negativt språng. Och så klart blev han hårt kritiserad av de fina samtidsseglarna. Men kul båtar blev det, lättseglade, snabba och säkra! Denna nätta segelbåt är 6,66 meter lång och är byggd 1946 i Fiskebäckskil.  Vingen 10 är en prototyp inför Ljungströms eget flaggskepp, den stora Vingen 12. Hemmahamnen är sedan 2010 Rågårdsvik på Skaftö och denna skönhet ägs av Mikael Söderholm.


11 – JOHANNA

JOHANNA är en motorseglare från 1968 av Lundfeldts Båtbyggeri med måtten 9 x 3,05 meter och motorn är en Diesel Perkins 4:154 på 58hk. Båten köptes i ett ej sjödugligt skick år 1995 av nuvarande ägaren Lasse Snygg. Hon renoverades under fem år och sjösattes år 2000. Renoveringen blev mer omfattande än de tänkt, det tog fem år istället två då det blev som att ”bygga båten baklänges”.  De sparade skrov, ruffen i maghogny och rufftak som renoverades. Viss inredning kunde sparas, de ändrade dock inte på hur båten var planerad. Nya rutor, diesel- och vattentankar i rostfritt, toa med septitank, nytt elsystem, ny vattenburen värme, el/dieselvärmare, nytt pentry med kylbox. Trämast, gaffel och bom renoveras. Peke och rostfria räcken nytillverkas. Vi välkomnar JOHANNA med besättning till oss igen!


10 – ELLEN

Denna julle är 7,2 meter lång och är en av beställning av en direktör från Uddevalla. Båtbyggaren var med största säkerhet Sven Gunnarsson från Backa i Grundsund. Inredningen ritades av beställaren. Ägaren Lennart Strandner från Klädesholmen skriver att den fått ny dieselmotor från år 2013. Jullen är byggd i lärk på ek. Översta bordet är också ek. Däck i teak. Under några år var jullen fiskebåt med hemmahamn Kämpersvik. Nytt kapell 2022. Idag hemmahamn Klädesholmen (KVH). Nuvarande ägare är nr 4 sedan 1989.


9 – JULIUS

Julius är den sista ekjullen som Gunnar Andersson i Kungsviken byggde, år 1978, på den tiden som ett akterbygge dvs. med styrhytten bak. Sven Andersson i Rönnäng köpte båten 1980, och på 90-talet revs akterbygget och ersattes med det befintliga frambygget för att kunna nyttja båten bättre som fritidsbåt. Sven sålde den till Jan-Olle och Hjalmar på Åstol 1996 och dessa sålde den i sin tur vidare år 1999 till Pelle Svensson i Varberg. Från Pelle vidare till herr Axelsson med hemmahamn i Gottskär, och nuvarande ägaren Peter Sundman är bosatt i Vallda. Båten har stått på land i 10 år i skogen nära Fjärås centrum då jag köpte båten 2019-05-20 av sonen som ärvt Julius efter fadern. Efter 2 års fullständig renovering av skrov med inredning nu med en MD 17 D och ny drivlina är Julius åter sjöduglig.


8 – RABELLE

RABELLE, en Furuholmare,är byggd 1953 på Helle Arendal, Norge. Hon mäter 10,7 x 3,3m. och väger 7,5 ton. Ägaren Ingar Lunde från Skjeberg i Norge har tidigare beskrivit båten så här:

Vi har hatt båten i 37 år. Vi har brukt båten mye både på Svenskekysten og Norskekysten.  Blant annet har vi vært 2 turer i Stockholm hvor vi er medlem av MYS. Det spesielle med båten er rorsystemet  Kitchen Rudder som brukes både til reversering, fartregulering og manøvrering. Båten er bygd i 32mm furu, spant og köl i ek. Ovrebygget er i mahogny og origonpine. Båten er litt modifisert pga komfort og brukervennlighet. Det meste er originalt fra 1953. Vi er 5 ägare av båten. Hjemmehavn er Høysand i Skjeberg Østfold.


7 – ELAIDA

ELAIDA, byggd på Vindö på Orust år 1974, är en Vindö 50 traditionsbåt med en längd på 10,6 meter. Hon väger drygt 6 ton, har en segelyta på 50 m2 och en 40hk Yanmar som framdrivning. Nuvarande ägaren Mikael Angrell köpte båten år 2018 som 3:e ägaren och har renoverat henne sedan dess.


6 – VICTORIA

Detta är Tore Larssons sista stora koster kallad K38, byggd i Kungsviken 1989. Den ägs av Erik Amlie Wahlström och har en längd på 8,5 meter och 2,6 meter bred. Segelytan är på 38 kvadratmeter. Mer info kommer!


5 – STYRBJÖRN

STYRBJÖRN är en känd båt hos oss i Skärhamn. Styrbjörn är en ståtlig båt, byggd på Liljegrens varv i Göteborg år 1912. Byggd i fura på ekspant med var fjärde järnspant. Däcket och överbyggnad är gjort i oregon pine och mahogny. Ägaren Jai Kallin köpte båten 2006 och renoverade båten i nästan tre år samt gav båten ett tidsenligt utseende igen. Det blev också en lite större motor, en Volvo Penta BB225 bensin V8. Styrbjörn är sin kust trogen och har varit på västkusten hela tiden och om allt stämmer så är Jai Kallin den femte ägaren.


4 – ZARITZA III

Øystein från Norge anmäler sin segelbåt på 14 fot av typen Lowell Gardner Skiff/Sail Androw. Båten är byggd privat på Nord Vestlandet i Norge i 2001. Konstruktören var John Gardner i USA. ZARITZA blev köpt av nuvarande ägare Øystein Johannesen hösten 2020 som skriver att den är oljebetsad brun och lackad med Owatrol. Utrustad med en elektrisk påhängsmotor vid namn Minn Kota, nedsänkbar köl, storsegel och fock. Den nedsänkbara kölen och segeltypen har ändrats av nuvarande ägare och däcket framför masten är byggt av båtbyggare i Mandal.  Välkomna till oss! 


3 – KAPRIFOL

Roland Persson-snipan Kaprifol har varit med många gånger förut, och i den brukar vi hitta glada Calle och Margareta Rydström. Båten är byggd 1968 med måtten 9,73 x 3,3 meter och hon drivs av en Penta VP D2-55 eller med segel som har en yta om 40 kvm. Ägarna Calle och Margareta Rydström har tidigare berättat följande:

För 17 år sedan, våren 2003, hittade vi båten vi ville ha i ett skjul på Rönnäng. Vi döpte henne till Kaprifol efter Bohusläns landskapsblomma. Vi blev ägare nr 2 och började genast att renovera och restaurera. Underhållet hade varit dåligt åren innan vi köpte henne, och första sjösättningen blev våt från alla håll. Men det fanns potential! Målsättningen var att hon skulle i sjön varje år och att vi skulle kunna semestra med henne. Och det har vi gjort, mycket jobb och mycket glädje!


2 – EMILY

Nästa person var också snabb med sin anmälan, det blev båten EMILY som är en 9 meter lång Storebro Royal Cruiser som är byggd 1966. Den är byggd i hondurasmahogny i Storebro och har byggnummer 1153. Åge Antonsen ifrån Sandefjord i Norge skriver följande om sin renovering:

Båten ble kjøpt som et renoveringsobjekt i 2019. Den hadde da stått på land i 18 år og motorene var tatt ut. All maling og lakk var fjernet og all løs innredning tatt ut. Allerede neste sommer var båten på vannet og da med to B20 bensinmotorer. Påfølgende år ble det utbedret innredning og diverse annet. Vinteren 2021-2022 ble bensinmotorene bytte ut med 2 X Volvo TAMD 30 . Hver på 110 hk. Dette medførte endring av bedding og vinkling av akslinger. Siste vinter ble det lagt nytt dekk på hele båten. Båten fremstår nå som ferdig restaurert. Eier har selv saget trematerialer og utført hele restaureringen bortsett fra litt hjelp til det elektriske. Båten brukes aktivt på sommeren.


1 – GULLEFJUN

Den blanka jullen Gullefjun blir vår första anmälda båt för i år! Gullefjun ägs och är dessutom byggd av Thore Berntsson år 1987. Thore är en båtbyggare från Mellan-Restad i närheten av Kungälv. Denna båt är en stor enepinnad julle, ek på ek, 10,35 x 3,97m och väger 8,5 ton. Motorn är en Volvo Penta MD47.
Renoveringslogg:
Vintern 2013–14 renskrapat skrov, nytt överbygge i samma form som originalet men i nytt material, nytt däck.
Vintern 2014–15 gjordes ny durk och teak i sittbrunnen.
Vintern 2016–17 gjordes nytt pentry, ny styrplats, ny nergångstrappa till ruff, nytt bord i styrhytten.
Vintern 2017–18 rengjord i botten in- och utvändigt, motor urlyft och rengjord/målad.

Vi välkomnar Thore och Gullefjun till Träbåtsfestivalen 2023!