
Träbåtsfestivalen 2025
Information om Träbåtsfestivalen 2025
Den 4-6 Juli 2025 avnjuter vi återigen en festival som innehåller ca 70 träbåtar, knallar, marknad, mat, glass, ballonger och kanske upp emot 35000 besökare under tre dagar.
Detta händer i Skärhamn, här har vi varit nästan varje år sedan 2007, Skärhamn lämpar sig mycket bra för en träbåtsfestival, Skärhamn ligger bra till på kusten och väl i hamn ligger vi tryggt om det blåser utanför på Västerhavet.
Nytt för i år är att Tjörns Kommun är projektledare för festivalen med ansvar för allt ”på land”, vi ifrån föreningen tar vårt vanliga ansvar för ”allt på vatten”.

Nytt är också att vi planerar för en Kappsegling för träbåtar lördagen den 5 Juli i Skärhamn, Under sommaren 2024 träffades Anders Lidqvist, ordförande för Västkustens Träbåtsförening och Ulf Aronsson ordförande för SYS – Sail Yacht Society, i samband med Sekelskiftesdagarna i Marstrand.
Frågan kom då upp om det finns intresse för en klassikerträff med kappsegling på västkusten. SYS har de senaste 20 åren arrangerat kappseglingar för klassiker i Stockholmsområdet och en sommarcup. Mer info finns på sailyachtsociety.se
Förslaget är att samla cirka 20-30 klassiker till Skärhamn och festivalen denna helg och arrangera en distanskappsegling på cirka 20 Nm under Lördagen med after sail och prisutdelning i samband med middag på kvällen.

Om Träbåtsfestivalen
Västkustens Träbåtsförening har sedan föreningen startades arrangerat 30 stycken Träbåtsfestivaler. En Träbåtsfestival är ett stort arrangemang med ca 70-80 Träbåtar i centrum men också mycket andra aktiviteter. Inte sällan knallemarknad, bilutställningar och barnaktiviteter. Arrangemanget har haft över 30 000 besökare under en helg i Juli, normalt fredag till söndag i V27.
Festivalen har arrangerats på olika platser i Bohuslän, sedan 2007 har vi varit i Skärhamn. Innan dess Vindön, Fiskebäckskil, Mossholmen och Henån. Under 2020 och 2021 kunde vi av kända skäl inte arrangera festivalen.
Anmälda båtar
Notera att denna sida inte uppdateras automatiskt, det är alltså helt normalt att det tar upp till ett par dagar innan din anmälan syns på denna sida.

1. KAPRIFOL Första anmälda båt som trillade in vid midnatt i år blev vår trogne besökare Kaprifol! En rejäl motorseglare byggd av Roland Persson i Henån år 1968, som mäter 9,75 meter. Ägarna Calle och Margareta Rydström skriver: ” 2003 köpte vi, Margareta och Calle, Kaprifol. Vi hade då sökt "en stor träbåt" ett tag. Inte anade vi då att den där båten skulle bli en så stor del av vårt liv. Allt löpande underhåll och det mesta av renoveringarna har vi gjort själva, ibland har vi behövt proffshjälp. Tack till Ulf Ekelund på Tångudden, Viktor Hardartz på Ringön, Thore Berntsson Mellan-Restad och Hans-Olof Handmark Henån för er kunskap. Vi har sen 2003 förvarat Kaprifol utomhus på Näsets Båtvarv AB i Göteborg. Där har vi alltid fått förståelse och bra gehör för våra synpunkter hur vi vill hantera en träbåt av äldre modell. Tack vare Kaprifol kom vi i kontakt med Västkustens Träbåtsförening (det var Lasse Snygg som "kastade in oss" på träbåtsfestivalen 2008 i Skärhamn). Nu ser vi fram emot att delta för 16:e gången. Vi gläder oss åt att festivalen återigen arrangeras i Skärhamn och hoppas på något bättre väder än förra året.”

2. MON PETIT Denna J10 vid namn MON PETIT med byggnummer 293 byggdes år 1944 vid Karlsson och Hallbergs Båtvarv i Kungsviken. Båtbyggaren hette Hjalmar Olsson. Båten ingick i en stor beställning J10:or av C.G. Fasth i Göteborg som återförsäljare. Båten har öppen sittbrunn och är inte kappad, och måtten är 5 x 1,9 meter. Detta är därmed en liten och nätt segelbåt! Mon Petit kommer också med sina 10 kvadratmeter segel att deltaga i vår nya 20 nm långa distanskappsegling som äger rum under lördagen 5 juli i Skärhamn. Vi välkomnar ägaren Truls ifrån Stenungsund och hans fina båt till oss och önskar honom ett stort lycka till!

3. FORNÖYD Erik Amlie Wahlström kommer till festivalen i sin fina K20 träsegelbåt nummer 13 som byggdes år 1950 i Trosa, konstruktör Olle Enderlein. Båten är 6 meter lång och har förutom segel även en Albin O11 motor. Båten blev också K-märkt 2024! Erik tvingades sälja båten på 90-talet men fick äntligen chansen att köpa tillbaks henne, ett lyckligt slut för en fin båt!

4. SEPHINA Halvor Stene kommer glidande ifrån Norge med sin ”One off” båt Sephina. Hon är en rejäl ”trawler” på 14 meter som byggdes på beställning som fritidsbåt med skrov av nordnorsk gran med spant på 5x8 tum och klädsel på 2 tum, byggd av Kåre Helge Sund på Hemnesberget i Nordland i Norge. Halvor skriver att: ”Overbygget er i 1 toms mahogni, og interiør i teak, mahogni og finer. Inredning är bygget av Sandøy Båtbyggeri i Tvedestrand. Jeg kjøpte båten i 2020 og er eier nummer 2 av båten, och har bott i båten hela tiden. Skrovet er bygget med samme spesifikasjoner som fiskebåter och hon har en rejäl Scania DS11-motor.”

5. ANJA Holger Josefsson ifrån Fotö dyker upp i Skärhamn med sin Anja. Denna Storö 34 byggdes som nr 2226 av denna serie år 1974 på Storebro bruk och har haft fyra ägare innan. Båten har haft hemmahamn i Lidköping och gått i Vänern under cirka 20 år och runt år 1990 genomgick hon ett motorbyte och fick en Volvo Penta TAMD 41A på 200 hk. Under denna tid renoverades även teakdäcket bak. Holger köpte båten i Kvänum sommaren 2021 efter att den stått på land i 8 år. Sommaren 2021 påbörjades en stor renovering på cirka 700 timmar – genomgång av all teak och mahogny, en del ruttet trä har bytts ut och allt annat har fått ny ytbehandling med bets och lack, motorerna har gåtts igenom med mera. En hel del nytt har köpts som nya moderna propellrar, dynor, kapell, bogpropeller, ankarspel med mera. Båten har ett glasfiberskrov som bekant, men allt annat är byggt av mahogny och teak. Nytt för i år är bland annat renoverade toppar på motorerna!

6. CORNELIA Cornelia är en båt av typen ”Yawl” som är 13 meter lång och 3,4 meter bred och drivs av en Lombardini motor. Hon byggdes i Risör i Norge år 1961 och stolt ägare är Frode Indregård från Norge. CORNELIA designades av den norska båtdesignern Cecil Christian Stephansen år 1957. Båten byggdes i ett samarbete mellan ett båtbygge på Moen i Risør och Schou Mek. Verkstad, och stod färdig 1961. Båten har ägts av familjen Schou fram till hösten 2024 då Frode tog över henne. Varmt välkomna till oss i Skärhamn!

7. GULLEFJUN Vi välkomnar självaste båtbyggare Thore Berntsson från Mellan-Restad utanför Kungälv som dyker upp med sin egenhändigt (väl)byggda Gullefjun från 1987. Denna båt är en stor enepinnad julle, ek på ek, 10,35 x 3,97m och väger 8,5 ton. Motorn är en Volvo Penta MD47. Thore har under vintern varit behjälplig som lärare på träbåtsrenoveringskursen som Västkustens träbåtsförening arrangerat, utöver att ta hand om de många träbåtar han ger kärlek till i sina lokaler. Renoveringslogg Gullefjun: Vintern 2013–14 renskrapat skrov, nytt överbygge i samma form som originalet men i nytt material, nytt däck. Vintern 2014–15 gjordes ny durk och teak i sittbrunnen. Vintern 2016–17 gjordes nytt pentry, ny styrplats, ny nergångstrappa till ruff, nytt bord i styrhytten. Vintern 2017–18 rengjord i botten in- och utvändigt, motor urlyft och rengjord/målad.

8. VINGEN Den lilla nätta Ljungströmaren Vingen 10 seglar in till festivalen som den brukar göra med sin ägare Mikael Söderholm. Ingenjör Ljungström skapade med sitt nytänkande lättbyggda och säkra båtar, som stod sig väl mot samtidens konstruktioner. Skrovet är genomgående cirkelbågar och den ostagade roterande masten med rullsegel ger stegfri revning. Långt före sin tid blev det mycket kritik då, men vad mer än en lättseglad och sjövärdig träbåt kan man önska sig nu? Båten är 6,66 meter lång, har 2 x 13 kvadratmeter segelyta och är byggd 1946 i Fiskebäckskil. Vingen 10 är en prototyp inför Ljungströms eget flaggskepp, den stora Vingen 12. Hemmahamnen är sedan 2010 Rågårdsvik på Skaftö. Vingen 10 kommer också att deltaga i vår nya kappsegling som går av stapeln på lördagen den 5 juli, det blir en fröjd för ögat. Välkomna åter!

9. GRACE Detta är en koster K6, S 36, som ägs av Sven Niklasson i Västra Frölunda. Båten är ritad av Einar & Carl Erik Ohlson och byggd år 1961 av Söbb-Anders på Söbbens varv i Henån på Orust. Hon är 6,25 meter lång och har 18 kvadratmeter segelyta. Bilden är tagen vid SS Frams brygga på Framnäs vid Kalvsund innanför Öckerö där flera K6:or samlas på sommaren. Det ljusgråmålade däcket tonar väl mot den lackade mahognyn i ruffen och eken i bordläggningen. Hon är inget utställningsföremål utan tur- och kappseglas flitigt och vann Ägirskölden förra året. Några bord har bytts genom åren för att hålla henne flytande. Närmare 60 stycken K6:or har byggts under åren, och en ny är just nu under byggnad av båtbyggaren Anders Anell i Henån. Även Grace kommer att deltaga i kappseglingen under lördagen i Skärhamn, och vi önskar henne välkommen samt ett stort lycka till!

10. FALKLAND Denna julle är byggd av Holger Johansson i Kungsviken år 1979 och är 10 meter lång och 3,7 meter bred och han drivs av en Penta TMD100. Ägaren Kenneth Larsson från Skärhamn berättar: ”Från början är båten byggd som "lysbåd" till skarpsillfiske där den lyste upp vattnet för att dra till sig skarpsillen. Sedan blev den såld år 1984 till Marinen och användes då till ubåtsjakt. Ungefär år 1989 såldes den till en Stockholmare och därefter runt 1995 till Sture Larsson på Hönö. År 1997 fick jag, Kenneth Larsson köpa den och den genomgick en stor renovering av bland annat motor och ny inredning av Mats Stefansson och Arne Karlsson Halsbäck. År 2015 sålde jag till Mattias Sandberg, år 2021 till Björn Lindberg i Stenungsund. Sedan köpte jag tillbaks den år 2022 och en lättare renovering gjordes. Idag använder jag den som lustbåt och urnsättningar. bröllop med mera.” Välkomna!

11. MOR ULLA II Johnny och Christina på Lilla Kålviks Båtbyggeri vid Hälleviksstrand levererade denna skönhet år 2021 till ägaren Håkan Wersäll. Det är en gaffelriggad snipa med toppsegel, och snipan har måtten 6 x 2 meter. Motorn är en Volvo Penta MD2 och hon har cirka 10 kvadratmeter segelyta. Håkan beskriver sin båt så här: ”Välseglande trygg familjesnipa byggd för en seglare som vill komma fram men inte har någon brådska, utan njuter av färden.” Ägaren Håkan skriver att han hoppas på lite bättre väder i år och framförallt lite mindre vind. Välkommen tillbaka till Skärhamn!

12. HIMLA Lars Stenborg ifrån Mölndal anmäler sin Petterssonbåt av okänd båtbyggare men som är byggd cirka 1910. Måtten är 7,3 x 1,65 och inombords finns en Lombardini på 30 hästkrafter. Denna båt har genomgått en mycket stor renovering sedan Lars köpte henne som ett vrak år 2019. Lars skriver att han har bytt ut alla spant, köl, sambord samt stävar. Han har också höjt skrovet ett bord fram för att få lite mer fördäck samt det klassiska ” örat”. Lite ”småpill” återstår innan sjösättning i April men inget som ska hota Träbåtsfestivalen! Hjärtligt välkommen HIMLA med besättning!

13. ALBATROSS Den fina gaffelriggade kostern ALBATROSS kommer seglande till Skärhamn, och ägaren Erik Henningsson ifrån Uddevalla kommer också att deltaga med båten i kappseglingen på lördagen! Albatross har byggår 1936 och måtten 6,6 x 2,4 och har 24 kvadratmeter segelyta. Erik Henningsson skriver: ”Vi har haft båten i 20 år. Första året fick vi inreda ruffen som var tom när vi skaffade båten. Sven Johansson i Gerlesborg har byggt riggen och installerat motorn. Båt-Jonas och Tom Hemréus renoverade Albatross för fem år sedan med nytt däck, nytt rufftak, ny sittbrunnsinredning, ny kölplanka, nya stävar upp till vattenytan, nya kölstockar, nya kölbultar och nya sambord. Jag fick bidra med att riva allt som skulle rivas, plugga, nåta, foga, slipa och lacka. Vi seglar cirka 80 dagar varje sommar och skeppskatten Trissan gör sin 21a segelsommar!” Välkomna åter till oss i Skärhamn!

14. HJÖRDIS Hjördis är en bohusjulle på 8 x 3,30 meter. Båten byggdes åren 1995-1996 av Thore Berntsson utanför Kungälv till beställaren Bengt Olsson i Kärna som skulle rehabilitera sig efter sjukdom. Thore hade tidigare byggt tre stycken öppna jullar med spririgg, och beställaren ville att karaktären skulle behållas men byggas lite fylligare i stäven och slankare akterut - och vips så blev den sådan här! Motorn är en Volvo Penta MD22L, skrovet är enepinnat och har ek på ekspant, teakdäck och teakdurk. Sonen Jerry Olsson tog så småningom över båten vid Ödby Ö nära Hunnebostrand, innan den såldes vidare till Ödsmål och sedan februari 2022 bor den på Smögen hos Jessica Andersson och Lars Olsson där den renoverats litegrann vad gäller motor, elektronik, ytskikt och lite vattenskador på ruff och inredning bland annat. Välkommen åter Hjördis!

15. UNNIGUNDA 1 Nummer 15 blir en unik segelbåt som är byggd 1993 av Torsten Sörvik på Tredje Långgatan nära Järntorget i Göteborg. Båten är 10 meter x 2,50 och har cirka 20 kvadratmeter segelyta, ägare är Magnus Mogenfelt från Ljungskile. Magnus berättar att ”Båten är byggd i epoxi-faner och är därför lätt och vacker. Överhänget som är föröver och akteröver underlättar manövrering, just nu har den en avkortad köl. En står upp och ror framför rorsman. En sitter i svärmorsbrunnen och ror precis bakom rodret. En styr. Båten har fenköl och svänger lätt undan trafik på sjön. Båtbyggare Torsten flyttade senare sin båtverksamhet till Ringön.” Välkommen till Skärhamn!

16. CARMENSITA Carmensita är en norsk stor motorseglare som byggdes 1926 och var från början 40,2 fot lång och 15,1 fot bred. Motorn är en Scania DS8 på 200hk, vikten är på stöddiga 50 ton och hon har en segelyta på cirka 200 kvadratmeter. Ägarna berättar följande för oss ”Hon blev brukt som en ”reisende båt”, byggd i Risör i Norge av Lindstøl & sønn. Navnet från början var Ellwe, som er fra den svenske semidieselmotoren av samme navn. Båten blev senere forlenget og brukt som fiskefartøy, hvalskute og fraktefartøy på norskekysten. År 1949 var den 52,3 fot lang (nästan 16 meter). Båten blev ombygget til fritidsfartøy/motorseiler omkring år 1985-1990 og forlenget til 58 fot (17,7 meter) och 5 meter bred. Den blev døpt til Carmensita i mai 1990 og har krysset Atlanterhavet 8 ganger til og fra Karibien.” Ägare i dag är Siri Bangfil och Dag-Egil Bull Sletholt, som bor i båten hela året. Vi ser fram emot ert besök på årets Träbåtsfestival!

17. TULI Tuli är en K6:a segelbåt i trä byggd 1962 av ”Söbb-Anders” i Henån. Nuvarande ägare Gunnar Wiman från Hönö skriver att Tuli har haft flera ägare och har många goda resultat i olika kappseglingar för kosterbåtar, och att han har ägt henne i 8 år. Tuli är en vacker båt i gott bruksskick, byggd i ek, och registrerad i SS Fram. Tuli kommer även att deltaga i vår kappsegling, och hon för 18 kvadratmeter segel på sina 6 meters båtlängd. Välkomna åter till festivalen!

18. BRITT Johannes Weiberg från Hisings Backa kommer att segla till festivalen i sin vackra koster K6 (nummer 14), som är byggd 1948. Denna båt byggdes av Einar och Carl-Erik Ohlson på Nestor Nilssons varv i Strömstad, och båten byggdes från början som lottbåt åt Strömstad SS och har sedan dess seglats i många år i Bohusläns norra skärgård. Nuvarande hemmahamn så här 77 år efter byggandet är Björkö och SS Fram på Framnäs. Britt har 18 kvadratmeter segelyta, skrovets mått är 6,1 x 2,26 meter, och hon kommer dessutom att deltaga i vår kappsegling i år!

19. JULIUS En äkta bohusjulle är den ståtlige Julius, som är den sista ekjullen som Gunnar Andersson i Kungsviken byggde. Året var 1978, och på den tiden byggdes båten som ett akterbygge dvs. med styrhytten bak. Sven Andersson i Rönnäng köpte båten 1980, och på 90-talet revs akterbygget och ersattes med det befintliga frambygget för att kunna nyttja båten bättre som fritidsbåt. Båten såldes sedan vidare till Jan-Olle och Hjalmar på Åstol 1996 och dessa sålde vidare år 1999 till Pelle Svensson i Varberg, därefter till en herr Axelsson med hemmahamn i Gottskär. Nuvarande ägare heter Peter Sundman och är bosatt i Vallda. Peter berättar att båten stått på land i 10 år i skogen nära Fjärås då han köpte båten sommaren 2019 av sonen som ärvt Julius efter fadern. Efter 3 års fullständig renovering av skrov med inredning samt med en MD 17D och ny drivlina är Julius åter sjöduglig och njuts utav!

20. JOKER Joker är en dubbelruffad, ketchriggad motorseglare som är byggd år 1930. Båten är ritad av CG Pettersson, ritning nr 794, och byggd av Bröderna Nilsson i Nyköping. Joker är 9,6 meter lång, har en Volvo Penta MD22L samt en segelyta på 14,3 kvadratmeter. År 1948 köpte Carl Gustav Hagström båten i Oxelösund och körde den till Göteborg, där den har varit sen dess. Nuvarande ägaren Roland Caspersson från Billdal skriver att övriga ägare som han känner till är: Hallberg mellan ca 1960-1964 samt Ivar Svan ca 1964-1966. I september 1966 köpte Roland båten av Ivar Svan. Detta innebär att Joker varit hos samma ägare i hela 59 år, vilken bedrift! Välkomna åter till oss!
21. PANDION Ulf Aronsson kommer ända från Stockholm med sin vackra träbåt av typen halvsalongare, byggd av hondurasmahogny år 1937 i Vätö på Norrvikens Båtvarv. Pandions mått är 10,4 meter lång och 2,1 meter bred. Konstruktör var ingenjör Knut Ljungberg, och båten användes huvudsakligen de första 20 åren som passbåt i Stockholm och senare fram till 60-talet i Stockholms skärgård vid Stavsnäs. Därefter anpassades båten av nya ägare till familjebåt av nya ägare. En rad olika motorer har passerat och nu har båten marschfart på 15 knop och toppfart på 22 knop. Många olika renoveringar har gjorts genom åren och framförallt har målet varit att slutligen nå originalutseende enligt ritningen som hittades på Sjöhistoriska. Pandion är medlem i MYS. Varmt välkomna till västkusten och vår festival!

22. ESMERALDA Mats och Niklas Odersjö kommer till festivalen med sin varsamt renoverade Solö Ruff vid namn Esmeralda, byggd 1963 av Storebro i Sundbyberg. De berättar följande om båten: ”Vår Esmeralda fick sitt skrov byggt på Storebro varv i Småland och därefter tog privatpersonen Kjell Knutsson vid och la ner ca 2500 timmar på att få henne färdig utifrån en byggsats, dvs. ett halvfabrikat. Under 23 år användes hon sedan som nöjes- och transportbåt ut till Kjells stuga 37 distans bort, ute på Möja i Stockholms skärgård. Därefter har vi ingen annan kunskap än att hon haft ett flertal ägare. Vi "hittade" henne till salu under en presenning på Värmdö senhösten 2019 i ganska miserabelt skick och utan att ha varit i vatten på cirka 20 år. Detta efter att sonen Niklas frågat mig om vi inte skulle ha ett renoveringsprojekt ihop? Utan större tvekan köpte vi henne för 20.000:- och trailade sedan ner henne till oss i Tjuvkil. Därefter har vi 2020-2021 lagt ner ca 2000 timmar på att renovera henne till den pärla vi tycker hon är idag. Till vår hjälp att byta några bord, lägga nytt däck och nya vindrutor, samt bygga en egenritad badplattforn, har vi haft Göteborgs Båt & Finsnickeri i Kornhall. Numera tillbringar hon sina dagar vid vår brygga i Kroken, Lycke. När vi går ut blir det ofta till hamnar som Marstrand, Åstol, Dyrön, Klädesholmen, Skärhamn och Käringön. Välkomna till oss!

23. MASCOT Här har vi ett säkert inslag i vår festival, älskade Mascot! Båten som deltagit på samtliga 30 träbåtsfestivaler med start i Nötesund. Denna snipa är byggd 1953 av Arvid Berndtsson från Sibräcka på Tjörn med måtten 7,5 x 2,1m. Nils-Erik Holmström från Mollösund skriver att båten köptes 1956 av fadern Nils Holmström, Mascot hade då en bensinmotor – en Albin på 15 hk. År 1973 byttes Albin-motorn ut mot en Volvo Penta dieselmotor på 36 hk. Efter sjösättning varje år brukar Nils-Erik köra en sväng runt Lyr för att se att motorn, en Volvo Penta MD3B, fungerar och att allt annat är som det ska, innan han beger sig till Mollösund. Hjärtligt välkomna åter!

24. MARIA Maria är en nöjesbåt vars konstruktion är ritad av Colin Archer år 1908 till dottern Mary, kallad Sagitta II. Sven Johansson började bygga båten år 2014 i Gerlesborg, och år 2020 var cirka 5 bord på plats. Under året började nuvarande ägare Roy Wedin från Fjällbacka hjälpa till med bygget och under 2021 blev den slutligen bordfylld. Under 2022 fick Roy ta över projektet helt och i juli 2024 blev båten klar för segling! Maria har måtten 6,8 x 2 meter och en segelyta på 21 kvm samt en elektrisk utombordare E-propulsion Evo 1.0. Glädjande nog kommer hon deltaga i kappseglingen den 5 juli på festivalen! Välkomna!

25. JOHANNA Här har vi en topprenoverad motorseglare (benämnd Trålaren 28) från 1968 som är byggd av Lundfeldts Båtbyggeri i Askersund med måtten 9 x 3,05 meter. Invändigt huserar en Perkins 4:154 på 58hk och segelytan är på 30 kvadratmeter. Båten köptes i ett ej sjödugligt skick år 1995 av nuvarande ägaren Lasse Snygg med hemvist i Sjömarken utanför Borås. Båten renoverades under fem år och sjösattes år 2000. Renoveringen blev mer omfattande än de tänkt, det tog fem år istället för två, då det blev som att ”bygga båten baklänges”. De sparade skrov, ruffen i mahogny samt rufftak som renoverades. Viss inredning kunde sparas, de ändrade dock inte på hur båten var planerad. Det blev nya rutor, diesel- och vattentankar i rostfritt, toa med septitank, nytt elsystem, ny vattenburen värme, el/dieselvärmare, nytt pentry med kylbox. Trämast, gaffel och bom renoverades samt peke och rostfria räcken har nytillverkats. Vad som är nytt för i år får vi fråga Lasse och Marianne i Skärhamn. Vi välkomnar Johanna med besättning till oss igen!
26. PEPITA Pepita är en K6 segelbåt byggd år 1952 i Göteborg på Fiskebäcks båtvarv. Hennes mått är 6,1 x 2,25 och hon har 18 kvm segelyta, och kommer även delta i kappseglingen på festivalen! Ägare till Pepita är Göran Blomqvist frånTorslanda och han berättar för oss: ”En herre som var medlem i Segelsällskapet Fram som bar namnet Storm beställde båten av Fiskebäcks Båtvarv, i Göteborg. Den var klar enligt uppgift år 1952 och får nummer 30. Pepita renoverades på 1990 talet av en del medlemmar i SS Fram. Den var en av Frams lotteribåtar och lottades ut på båtmässan. Pepita kom åter till båtmässan år 2023 men då som utställningsbåt genom Västkustens träbåtsförening. Jag köpte Pepita när den var i delar år 2015, båten hade då inte seglat på ca 25 år. Efter att nya bottenstockar, kölbult och övrig inredning monterats sjösattes Pepita för att segla igen.” Vilken härlig historia, vill man höra mer får man fånga Pepitas besättning på festivalen! Välkomna!

27. BLENDA 22 Blenda 22 är byggd år 2001 av Thore Berntsson i Mellan-Restad utanför Kungälv och hon är av typen kallbakad mahognysnipa. Gjord med så kallad ”strip planking” och sedan 2 lager mahogny fanér uppepå. Ocke Mannerfelt ritade skrovet och Thore designade resten. Denna båt har ”extra allt, överallt”. Drivlinan är Penta MD2030 och en Aqua drive drivknut med mycket ljudisolering i motorlådan och ljudbafflar för att hålla nere ljudnivån. Båten är en av två som finns byggda, den ena har teakinredning och den här har mahognyinredning. Stolta ägare till denna skönhet är Anders Sörman Larsson från Arvika. Anders skriver ”Vi är andra ägaren, den förste ägaren bor på Stenungsön där båten har haft sin hemmahamn sedan den var ny. Båten kommer fortsatt finnas kvar på Tjörn och har i år Mossholmen och Almösund som hemmahamn. Under 2025 kommer även en tredje båt att byggas av Thore Berntsson.” Varmt välkomna!

28 – KATINKA II Vackra KATINKA II förgyller vår festival även i år! Hon byggdes år 1984 av Eilert och Folke Eriksson i Henån och är en motorseglare med måtten 8,9 x 3,2 meter. Under durken finns en Volvo Penta MD17C och hon för 35 m2 segel. Båten ägs sedan år 1995 av Britt Vestfeldt och Jarl Svensson ifrån Grästorp. De första 12 åren gick båten i Vänern men hon har därefter seglat på Västkusten. Hon sjösätts och torrsätts i Såtenäs i Vänern men har hemmahamnen i Fiskebäckskil. Vi välkomnar dem åter till Skärhamn och vår festival!

29 – LEVINA Här har vi en välskött Roland Persson-snipa med byggår 1978 som har varit med på festivalen många gånger! Denna vackra båt är byggd på Lilla Kålviks båtbyggeri och längden är 9,2 meter och bredden 3,35 meter. Ägaren och vår ordförande i föreningen, Anders Lidqvist, skriver så här: ”Roland Persson hjälpte mig att köpa henne från tidigare ägaren. Vi har haft Levina sedan 2003 och vi är 3:e ägaren. Förra vintern fick Levina en ny motor, en Vetus M4 45 på 42 hästkrafter, och denna vinter får hon ett nytt tak till doghouset. Hemmahamn är i Kungsviken på Orust.” Varmt välkomna åter!

31 – NESTOR Denna ruffade snipa är ritad av Nestor Nilsson och byggd på varvet Nilssons Båtbyggeri i Strömstad. Den beställdes och levererades till en familj från Stockholm och tog då sjövägen dit, år 1964. Nestor var i familjens ägo ända fram till 2004 då hon fick ny hemmahamn i Halmstad. Här byttes den gamla bensinmotorn till dagens 30 hk Yanmar diesel och fick sedan nytt kapell från ett blått till dagens beige. Båten är 9,2 meter lång, och har mahognyskrov med spant i ek. Här finns plats för 6 vuxna och 2-3 för övernattning och Nestor glider fram fint i cirka 6-7 knop. Namnet Nestor har följt med från början som en hyllning till konstruktören. Numera är hemmahamn från år 2023 är Rönnäng där ägaren Frank Stenholm vårdar den ömt.

32 – TAIFUN Lars-Urban Helje kommer åter med sin vackra koster K25. Denna koster ritades av Hjalmar Johansson och byggdes i Kungsviken på Orust av hans bror Gustav på dammen i. Båten var en framgångsrik kappseglare och ägdes en period av Gunnar Hildebrand (Monsunen) på ostkusten meääan åren 1969-2000. Sedan kom båten tillbaka till västkusten och seglades flitigt, men år 2009 blev hon ståendes på land. Lars-Urban berättar: ”År 2011 annonserades den ut, och jag köpte henne och gjorde en grundlig renovering tillsammans med Hälleviksstrands varv. Sedan sjösatte jag år 2016 och Sjöhistoriska K-märkte henne år 2017. Idag är Taifun i utmärkt skick men behöver en ny ägare då den nuvarande börjar bli gammal.” Välkomna åter, och kanske Taifun hittar en ny ägare på festivalen?

33 – GRETA Här har vi en fin Andunge som anmälts till festivalen av sin skeppare Jonas Halvord från Göteborg. Greta är byggd år 1964 i Säffle på Skåléns varv. Henns mått är 6,74 x 1,81 meter och hon har 14 kvadratmeter segelyta. Vi välkomnar ekipaget till Skärhamn den 4-6 juli!
Anmälan till Träbåtsfestivalen 2025
Deltagaravgiften är 700 kronor för medlem i Sailing Yacht Society (SYS) och Västkustens Träbåtsförening. I detta ingår bl.a. kajplats med el för två nätter (fredag till söndag), gemensam måltid vid Gästhamnskontoret på fredag samt festivalmiddag på lördag för besättningarna. För icke-medlemmar tillkommer en kostnad på 300 kronor motsvarande årsavgiften för ett medlemskap i Västkustens Träbåtsförening. Vill du bli medlem och därmed stödja arbetet med att bevara vårt kulturarv ansök via sidan bli medlem. Betalning för festivalen tas i år ut i efterskott via en faktura.
Användning av uppgifter
Vi behandlar insamlade personuppgifter enligt föreningens integritetspolicy. I och med anmälan godkänner jag att föreningen får använda bilder och texter i samband med event och kurser eller andra sammankomster som föreningen arrangerar på föreningens olika kommunikationskanaler. Detta gäller även bilder som du själv förser föreningen med.