TRÄBÅTSFESTIVAL I SKÄRHAMN 2023
Träbåtsfestival 7-9 Juli 2023
Tjörns Kommun har nu lämnat besked att de stödjer en Träbåtsfestival i Skärhamn. Anmälan för båtar till festivalen ligger öppen, vi har nu 12 båtar anmälda, dessa och kommande båtar kommer att presenteras under ”anmälda båtar” här på hemsidan.
Vi bjuder in båtar av trä, Motor, Segel eller Roddbåtar samt Traditionsbåtar, de senare är båtar byggda i vilket material som helt eller när i tiden som helst. De skall bara se ut som en klassisk båt, dvs se bra ut. Vi siktar på 70 båtar i hamnen.
Mer info och intresseanmälan
Anmälda båtar
Lottdragning på Båtmässan i Göteborg 2023
Glad vinnare av lott-ekan vid dagens dragning på båtmässan var Anders Rådmark från Vänersborg. Han vann ekan via lott 8633.
Glad vinnare av halvmodellen av J-båten SVEA, design av Tore Holm och Gustaf Plym och byggd av Willy Halvardsson var Gustaf Appelqvist ifrån Göteborg, detta via lottnummer 554.
Definition gällande klassiska båttyper som deltar i tävlingar på festivaler och träffar
Träbåtar
Båtar byggda med skrov i trä, antingen med traditionella metoder (klink och kravell) eller sentida, tex kallbakade, ribbkravell, plywood. En träbåt kan vara byggd i vilken stil som helst. Ålder saknar betydelse.
Vi har tre klasser av träbåtar, motor-, segel och roddbåtar.
Traditionsbåtar (spirit of tradition)
Båtar vars linjer och stil anknyter till den som rådde när båtar huvudsakligen byggdes i trä. Hit hör exempelvis båtar med plastskrov och traditionell överbyggnad i trä men även andra båtar som på ett tydligt sätt anknyter till träbåtseran. Ålder och material saknar alltså betydelse.
SEKELSKIFTESDAGARNA PÅ MARSTRAND 2023
Vi öppnar nu upp anmälningsmöjligheten till en Träbåtsträff i Marstrand i samband med Sekelskiftesdagarna den 11-13 augusti.
Vi var med förra året för första gången och det gav mersmak. Läs mer på www.sekelskiftesdagarna.se
Vi får tillgång till evenemangsbryggan i Marstrand, utan kostnad ligger vi hela helgen med tillgång till el, soptömning och WC/dusch.
Mer info och anmälan
Anmälda båtar
TRÄBÅTSTRÄFF I UDDEVALLA 2023
Vi öppnar nu upp anmälningsmöjligheten till Träbåtsträff i Uddevalla den 1-3 September.
Detta har vi gjort i några år nu, vi samlas längst in i Bäveån i Uddevalla Gästhamn där vi ligger utan kostnad hela helgen med tillgång till el, soptömning och WC/dusch.
Det blir en fin säsongsavslutning med trevligt umgänge, struntprat och prat med flanerande Uddevallabor.
Mer info och anmälan
The Design Office – The Ohlson Project
Om ni inte redan sett The Ohlson Projects senaste video om Bröderna Ohlson så vill vi tipsa er att göra så:
Träbåtsfestivalen i Skärhamn, 8-10 Juli 2022
Vinnare i Skärhamn
Trämotorbåt

1:a pris – Rabelle, ägd av Ingar Lunde från Norge, Rabelle är en Furuholmare, byggd 1953 på Helle Arendal, Norge.
2:a pris – Hjördis, ägs av Jessica Andersson, en Bohusjulle byggd av Thore Berntsson 1996.
3:e pris – Noomi af Bleket, ägs av Thomas Bronedahl. Hon är en FiskeJulle byggd av Arvid Berntsson 1974.
Träsegelbåt

1:a pris – Anna Belle, ägd av Olav Rye från Norge. Anna Belle är en Olle Enderlein ritad mahognysegelbåt.
2:a pris – Minnie, en kåg byggd sent 1800 tal
3:e pris – Nymlan, ägs av Ingemar Pålsson och byggd av Folke och Eilert Ericson i Dalby/Henån 1976.
Roddbåt

1:a pris – Lärkan, ägs av Christer Mattiasson som byggde henne 2007. Förebilden är en doris byggd av Hilmer i Änga som levererades till Lennart Svensson på hans 18-årsdag den 3/2 1941.
Traditionsbåt

1:a pris – Johanna, ägs av Lasse Snygg, hon är byggd 1968 av Lundfeldts Båtbyggeri. Hon köptes i ett ej sjödugligt skick år 1995 och renoverades under fem år fram till sjösättning år 2000.
2:a pris – Litorina, En renoverad Gullholmensnipa byggd på Orust någon gång på 70 talet. Hon är omsorgsfullt helrenoverad till nyskick av ägaren Mats Johansson från Kungsviken.
3:e pris – Viljan, före detta LARS är en ombyggd bunkerbåt byggd på Djupviks varv. LARS levererades 1932 till Mandus Johansson, handlare i Skärhamn, för att förse fiskebåtarna med olja.
Publikens val

1:a pris – Cobra, ägd av Magnus Terrvik, hon är en Nordisk kryssare, byggd 1933 av Hjalmar Johansson i Långedrag.
2:a pris – Mithra, en Mistral 33 som ägs av familjen Dirk och Victoria Kaftan från Wachtberg-Niederbachem i Tyskland. Familjen Kaftan köpte henne 2009 som andra ägare och håller henne i ett mycket gott skick.
3:e pris – Otelia, en bohusjulle ägd av John Eriksson från Rönnäng, Otelia är byggd 1976 av Arvid Berntsson, Burås Svanesund.
Hedersomnämnade
Minne, en salongbåt byggd av Jonas Olsson fick juryns hedersomnämnande.
Sensommarens aktiviteter 2021
Träbåtsträff i Strana:
Den 2-4 Juli ordnade vi en Träbåtsträff på Strana, inte långt från Hälleviksstrand på Orust, det blev det eftersom vi inte kunde vara i Skärhamn och detta pga Pandemin. Istället ordande vi en nedtonad träff utan så mycket aktiviteter och påhitt. Vi startade under träffen upp lott försäljningen på ekan igen, första gången sedan båtmässan 2020. Vädret var med oss, se på bilderna därifrån. Träffen gav mersmak.
Öppet varv:
Den 27-30 Augusti var vi med på Öppet Varv, ett varv som i år var både bemannat och med mycket publik. Nytt för året var att vi också deltog med Fullskala båtar vid sidan om Modellbåtar, fotodokumentation samt lott ekan. Det var en trevlig helg som fungerade som en nystart efter ett tråkigt 2020.
Träbåtsträff i Uddevalla:
Under helgen 3-5 September arrangerade vi Träbåtshelg i Uddevalla, detta var 3:e gången. I år blev vi 17 båtar som samlades i gästhamnen inne i Bäveån. Fint sensommar väder, många Uddevallabor kom och tittade. En trevlig avslutning på säsongen.
Västkustens Träbåtsförening stödjer Kulturförening Gösta Johanssons Varv
Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv är i något av en knipa, ägaren vill sälja det gröna varvet i Kungsviken. Varvet har varit hemvist år kulturföreningen och vi i Träbåtsföreningen vill göra vad vi kan för att hjälpa dem.
Vi i Träbåtsföreningen höjde för ett par år sedan medlemsavgiften, detta baserat på att vi skulle investera pengar i att ta fram data och information om Träbåtsvarven som har funnits i Göteborgsregionen, detta skulle då komplettera det tidigare bild och text materialet vi har om Orust varven. Detta tänkta arbeta har inte kunnat genomföras på grund av pandemin.
Styrelsen har enats och även vår revisor har godkänt att vi tar höjningen av medlemsavgifterna för 2019 och 2020 och skänker dessa (40 000) till Kulturföreningen där vi hoppas att de gör stor nytta.
The Ohlson Project
Mer information om TOP på http://ohlsonyachts.com/
Varför måste vi köra så fort på sjön?
Ni lästa alla artikeln i Akterspegeln nummer 25 med rubriken ”Varför måste vi köra så fort på sjön? Skriven av Jessica Andersson och Axel Wenblad ”.
Vi kan nu meddela en framgång, Myndigheten har lyssnat, Nu är Hjärterö ränna fartbegränsad – ett litet steg för miljön och trivseln på sjön.
Ohlson brothers – The story of the naval architects – how it began
Västkustens Träbåtsförening har tillsammans med Burre Hellmans stiftelse stöttat Christina Stenberg i framtagning av den 3.e videon om the Ohlson brothers, denna video handlar om Einar och Carl-Eric Ohlsons tidiga debut inom båtdesign.
The Ohlson brothers
Med fortsatt stöd av Västkustens Träbåtsförening och med delfinansiering från Burre Hellmans Familjestiftelse har TOP, The Ohlson Project, producerat video # 2, The Ohlson brothers Olympic era som beskriver båtkonstruktörerna Einar och Carl-Eric Ohlsons design framgångar i Int. 5.5m klassen. Projektteamet har fortsatt arbetet med att successivt bygga ut hemsidan och kompletterar databasen som innehåller mer än 1.600 ritningar.
Mer information om TOP på http://ohlsonyachts.com/