Träbåtsfestival i Skärhamn, 8-10 Juli 2022

Vi har det stora nöjet att återigen bjuda in till en Träbåtsfestival i Skärhamn. Vi i Västkustens Träbåtsförening arrangerar denna festival ihop med Södra Bohusläns Turism som har huvudansvaret för arrangemanget.

Vi siktar på ”100 träbåtar i hamnen”, vi öppnar anmälan den 19 februari 00.00. Som vanligt får de första 10 anmälda båtarna ett pris vid ankomst till Skärhamn i sommar.

Vi välkomna Träbåtar och Traditionsbåtar (Båtar vars linjer och stil anknyter till den som rådde när båtar huvudsakligen byggdes i trä.) och vi har självklart klinkbyggnadstraditíonen som tema då  den ha kommit med på Unescos världsarvslista.

 Avgiften för att medverka är 500 kronor per båt om du är medlem, 800 kronor per båt för icke medlemmar. Avgift kommer att faktureras i efterhand.

 För avgiften får du 2 övernattningar i Gästhamnen, tillgång till el samt toalett/dusch och sophantering. Det ingår också en eller ett par överraskningar som kommer er till del.

 Vi samlas i Skärhamns Gästhamn med början vid lunch tid på Fredagen den 8 Juli och avslutar det hela vid 16.00 på Söndagen.

 Välkomna till Skärhamn!

Tryck på länken nedan för att komma till anmälningssidan:


Sensommarens aktiviteter 2021

Träbåtsträff i Strana:

Den 2-4 Juli ordnade vi en Träbåtsträff på Strana, inte långt från Hälleviksstrand på Orust, det blev det eftersom vi inte kunde vara i Skärhamn och detta pga Pandemin. Istället ordande vi en nedtonad träff utan så mycket aktiviteter och påhitt. Vi startade under träffen upp lott försäljningen på ekan igen, första gången sedan båtmässan 2020. Vädret var med oss, se på bilderna därifrån. Träffen gav mersmak.

« av 20 »

Öppet varv:

Den 27-30 Augusti var vi med på Öppet Varv, ett varv som i år var både bemannat och med mycket publik. Nytt för året var att vi också deltog med Fullskala båtar vid sidan om Modellbåtar, fotodokumentation samt lott ekan. Det var en trevlig helg som fungerade som en nystart efter ett tråkigt 2020. 

« av 3 »

Träbåtsträff i Uddevalla:

Under helgen 3-5 September arrangerade vi Träbåtshelg i Uddevalla, detta var 3:e gången. I år blev vi 17 båtar som samlades i gästhamnen inne i Bäveån. Fint sensommar väder, många Uddevallabor kom och tittade. En trevlig avslutning på säsongen.


« av 6 »

Renoveringskurser 2022

Renoveringskursen som vi har planerat att dra igång under hösten 2021 behövde tyvärr skjutas framåt, orsaken är främst praktisk i det att vi har svårt att hitta riktigt bra lokaler i tid för tänkt start i September. Planen nu är att sätta igång denna kurs nu till hösten 2022.
Styrelsen


Västkustens Träbåtsförening stödjer Kulturförening Gösta Johanssons Varv

Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv är i något av en knipa, ägaren vill sälja det gröna varvet i Kungsviken. Varvet har varit hemvist år kulturföreningen och vi i Träbåtsföreningen vill göra vad vi kan för att hjälpa dem.

Vi i Träbåtsföreningen höjde för ett par år sedan medlemsavgiften, detta baserat på att vi skulle investera pengar i att ta fram data och information om Träbåtsvarven som har funnits i Göteborgsregionen, detta skulle då komplettera det tidigare bild och text materialet vi har om Orust varven. Detta tänkta arbeta har inte kunnat genomföras på grund av pandemin.

Styrelsen har enats och även vår revisor har godkänt att vi tar höjningen av medlemsavgifterna för 2019 och 2020 och skänker dessa (40 000) till Kulturföreningen där vi hoppas att de gör stor nytta.


The Ohlson Project

Västkustens Träbåtsförening stödjer The Ohlson Project genom att ansöka och stödja etapp 3.
 
Syftet för projektet är att:
Att bevara, vårda, sprida kunskap och inspiration om vårt svenska maritima arv
genom att synliggöra båtkonstruktörerna Einar och Carl-Eric Ohlsons design, varvens båtbyggar-
kompetens samt belysa båtarnas internationella framgångar. Målet är att göra en dokumentärfilm
som produceras i etapper. 
 
Se resultatet av Etapp 3 i denna fina film om träbåtsbygge när det är som finast
 

Mer information om TOP på http://ohlsonyachts.com/


Varför måste vi köra så fort på sjön?

Ni lästa alla artikeln i Akterspegeln nummer 25 med rubriken ”Varför måste vi köra så fort på sjön? Skriven av Jessica Andersson och Axel Wenblad ”.

Vi kan nu meddela en framgång, Myndigheten har lyssnat, Nu är Hjärterö ränna fartbegränsad – ett litet steg för miljön och trivseln på sjön.


Ohlson brothers – The story of the naval architects – how it began

Västkustens Träbåtsförening har tillsammans med Burre Hellmans stiftelse stöttat Christina Stenberg i framtagning av den 3.e videon om the Ohlson brothers, denna video handlar om Einar och Carl-Eric Ohlsons tidiga debut inom båtdesign.


Träbåtsträff i Uddevalla

Under sista helgen i Augusti samlades 16 träbåtar inne i Uddevallas gästhamn, detta var andra gången i rad och vi hoppas det kan bli ett återkommande arrangemang som ligger i den senare delen av säsongen.

Det hela började på fredag då vi kom i små eskadrars från söder och väster, vi var en grupp om åtta båtar som möttes under Uddevallabron och sen gick vi på led in i Bäveån för förtöjning.

Väl framme började den aktivitets och arrangemang fria träffen, vi gjorde alltså inget annat än an prata båtar, strunt och annat. Och givetvis svara på frågor från Uddevallaborna vilka mycket pandemi mässigt promenerade längs bryggan väl distanserade.

Fredagen innehöll skurar, Lördagen var bättre men ngt grå, Söndagen var mycket fin med sol, värme och ingen vind, båtarna gick hemåt på en stilla och blank Byfjord.


Träbåtsfestivalen 2020

Ett medlande från Ordförande

I helgen som varit skulle vi ha haft en Träbåtsfestival i Skärhamn. Av kända skäl gick tyvärr inte detta, men vi gav oss inte, vi ordnade en obemannad  träbåtsutställning i stället.

5 träbåtar stod på land inne i viken, en CG Pettersson från Ringön, en J10 från Söbben, 2 segelekor och en optimistjolle. Alla i trä. I flera skyltfönster stod våra modellbyggares modeller i all sin glans.

En av segelekorna var vår lotteka, hämtad på Lilla Kålvik bara några dagar före. Henne skall vi denna gång ge till en vinnare med segel, dragning blir först 2022 på Båtmässan, en pandemi påverkar även lotterier.

Vi kunde inte annonsera att vi skulle vara på plats i Skärhamn, det blir liksom en inbjudan till massorna och det får man ju inte i en pandemi. Vi dök bara upp, många blev glada för det lilla, det värmer.

Tack till Tjörns Kommun och Tjörns Sparbank som stöttade oss finansiellt, tack till Södra Bohusläns Turism och Skärhamns Företagare förening för ett gott samarbete.

Hur ser då resten av Träbåts sommaren ut? Ja, det är inte som vanligt i alla fall. Vi skall vara med på Öppet Varv, detta blir helt obemannat med Modellbåtar och lottekan. Sedan är det bara ett evenemang kvar som det verkar, Vi ordnar ihop med Uddevalla Kommun en träbåtsträff i Uddevalla sista helgen I augusti, detta är en träff utan arrangemang på bryggor som försäljning och annat. Vi bara träffas och umgås på ett  distanserat sätt träbåtar emellan, Vi har plats för 50 båtar, notera 28-30 Augusti i kalendern, inbjudan kommer inom kort

Anders Lidqvist, Ordförande

Bilder från Skärhamn


Lotteka

The Ohlson brothers

Med fortsatt stöd av Västkustens Träbåtsförening och med delfinansiering från Burre Hellmans Familjestiftelse har TOP, The Ohlson Project, producerat video # 2, The Ohlson brothers Olympic era som beskriver båtkonstruktörerna Einar och Carl-Eric Ohlsons design framgångar i Int. 5.5m klassen. Projektteamet har fortsatt arbetet med att successivt bygga ut hemsidan och kompletterar databasen som innehåller mer än 1.600 ritningar.

Mer information om TOP på http://ohlsonyachts.com/