Kurs i Modellbåtsbygge – helmodell

Västkustens Träbåtsförening erbjuder en kurs i Modellbåtsbygge.

Kursmål: Deltagarna ska själva färdigställa en traditionell klinkbyggd Bohusjulle i skala 1:15
Kursplatser: Kvarnkullen, Kungälv och Båtbyggarskolan, Henån

Kurstid Kungälv: Lördagar 4 timmar, ca 20 sammankomster
Kursledare: Lars Winckler och Torgny Alvin

Kurstid Henån: Var tredje lördag, 6 timmar
Kursledare: Lars Winckler

Kursstart: September 2018
Kurspris: 5 000:- inkl nödvändigt material

Information:

Lars Winckler, 0304-302 09, 0708 68 38 76
Torgny Alvin 0722 11 60 90 torgny.allvin@telia.com


Båten vi skall bygga är en bohusjulle i skala 1:15.

Den byggs på traditionellt sätt med exempelvis ”huggna” spant. Ek, furu och lind eller annat lämpligt träslag.
kurs_021_smallKursdeltagarna får ett startpaket med stävar, kölplanka och mallar till spanten bl.a. Mallarna är utsågade från spantrutan, förutom 0-spantet, vilket deltagarna själva får såga ut. Detta gör man för att lära sig de viktiga linjerna KVL och mittlinje.

 

 

kurs_023_smallFörsta hemläxan blir att göra resningen, sammanfoga för- och akterstäv, samt skära in spunningen.

 

 

 

jigg_thnEfter resningen är nästa arbetsmoment att sammanfoga den så viktiga jiggen, en hjälpkonstruktion som fastställer det inbördes läget mellan resningen och mallarna. Mallarnas placering bestäms av längsritningen, konstruktionsvattenlinjen och mittlinjen. Felaktig montering resulterar ofelbart i en sned och vind båt. Jiggen skall göras ordentligt stabil, då stora krafter utvecklas vid bordläggning.
3bord_thnBordläggningen kan nu börja och de tre första borden limmas på plats. Kursdeltagarna får pappmallar och sågar därefter ut borden i 2 mm furu.

akterspegel_thnEfter tre bord skall akterspegeln inpassas och limmas till akterstäven. Sedan fortsätter bordläggningen, inalles åtta bord med det översta i ek. Kursdeltagarna har nu exempelvis fått stifta bekantskap med ord som drevpall, laning, turkäpp, turning och spring.
jiggur_thnEfter avslutad bordfyllning kan jiggen lyftas ur skrovet. Som tidigare nämnts kan denna användas för nästa projekt.

spantad_a_thnSkrovet är nu färdigt För att hålla bredden limmas en tvärslå för om nollspantet. Inredningen kan påbörjas. Bottenstockar tillskäres och limmas. På en klinkbyggd båt hugg spanten in så att de följer bordläggningen. En annan variant är basade spant som ligger utanpå borden.
spantad_b_thnUpplängderna tillpassas och limmas. Den stöttande tvärslån kan nu tas bort. Skockar/durkar/räfsing/den som tofter vilar på/mast och mastfärste och kajutan/den som aktertoften vilar på görs färdiga. Lämpligt kan man skriva namn och årtal eller båten namn på denna.
mastad_thnDärefter tillverkas kryssdynan i fören som sedan förenas med ässingen. Lämpligt är dock, att innan dessa limmas, fästa randgången eller avbärarlisten. Lättare att få på limklämmor. Toftknän tillverkas och kan göras i olika utformning. Slutligen kommer tulleklampar innan eken lackas. Båten är nu klar för lackning.
Saknas gör roder och riggning.
th_hemsida-004-2Krysdyna och Essing. Randgång redan på plats.

th_julle-001Roder.

th_julle-002Roder och beslag på plats.

th_julle-003Bottenmålning.

th_hemsida-004-3Mastfäste, toftepuder och halepinnar.

 

th_julle-004Färdig.

 

 

 

 

th_julle-005

 

 

 

 

 

th_julle-006